Намерих вратичка в закона кравата Пенка да остане жива, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Агенцията реши животното, което пресече границата със Сърбия и после се върна у нас, да не бъде умъртвявано.

Дамян Илиев обаче подчерта, че лично е подписал решението на базата на достатъчно основания, а не на базата на емоциите.

"Въпреки законодателството и ангажиментите, които има страната ни към страните-членки и към другите страни, с които имаме търговски отношения, и въпреки че това понякога би могло да се разклати доверието в компетентния орган, който дава гаранциите, решихме, че опасността липсва", каза шефът на БАБХ.

Имахме достатъчно добри контакти със сръбската страна, вчера бях в Сърбия във връзка със същия казус и няма за мен риск в момента от заболяване, което да бъде внесено по този начин", допълни той.

Директорът на БАБХ отбеляза, че гаранцията на лекар с бележка от Сърбия е нещо, което не може да се приеме. "Един повърхностен преглед е несериозно нещо, на което да стъпим. И двете страни бяха длъжни да направят нещата както трябва", коментира д-р Дамян Илиев.

Той подчерта, че вирусните заболявания не са нещо несериозно, което да бъде третирано по лековат начин.

В края на седмицата животното ще бъде върнато на стопанина си в село Мазарачево.

Въпреки благоприятната развръзка, от фондация "Четири лапи" критикуваха в престараване Агенцията по храните. "Много ми се иска от БАБХ да бъдат също толкова стриктни при прилагането на нормите за хуманно отношение при транспорт на животните на дълги разстояния", посочи Явор Гечев от организацията. Според "Четири лапи" Пенка е показала нагледно острата нужда от реформа в законодателството.