Екоактивисти от коалицията "За да остане природа в България" призоваха по време на протест пред Министерския съвет правителството да прекрати концесионния договор за ски зоната, съобщи БТА. На протеста те изразиха несъгласието си с идеята да се промени законът за концесиите, така че да се узакони самоволното разширяване на договорената с държавата концесионна площ в Пирин от концесионера на ски зоната "Юлен".

Конкретен повод за недоволството на прородозащитниците стана признанието на екоминистъра Нона Караджова, че "Юлен" е превишил договорената с държавата концесионна площ с близо 65 хектара. Тя каза още, че прекратяване на договора с концесионера би означавало на практика затваряне на ски зоната в Банско, което е абсурдно. По думите й подобно становище имат и министрите на икономиката, на регионалното развитие и на спорта.

Организацията "За да остане природа в България" призова Нона Караджова да публикува на сайта на министерството всички разрешителни за строеж, издадени за ски зона "Банско" в Национален парк Пирин.

Екоактивистите смятат, че трябва да се потърси отговорност от членове на кабинета, дори само заради идеята да се "прекрои законът, за да пасне на една частна фирма". С промяната в закона ще се узакони беззаконието на "Юлен", твърдят пък от политическа партия "Зелените".

Според премиера Бойко Борисов единственият начин да не се затвори курортът Банско, заради допуснатите нарушения на концесионера, е да се направят съответните законови промени. Той беше категоричен пред БНР, че държавата ще си потърси и по-високи концесионни плащания от фирмата.

Единият вариант е да затворим курорта Банско, посочи Борисов. Вторият - да затворим две трети от него и третият е да променим закона за концесиите, за да може да съществува.
"Такава концесия са подписали (през декември 2001 г., прекрояване през 2005 г. - б.р.), това сме заварили. Да се лишим от огромни приходи и вместо тези, които са я подписвали сега да излезат и да кажат "извинявайте, ние сме виновниците за всичко това", заяви Борисов.

В обръщение до медиите кметът на града Александър Краваров оспори
резултатите от измерванията
на концесионната площ, ползвана от "Юлен". Кметът призова министър Нона Караджова публично да се извини за отправените некоректни обвинения, уронване имиджа на Банско и авторитета ни на зимна столица на Балканите.

Изявлението на министър Караджова даде повод за спекулации в медиите и най-вече на някои организации, които се наричат "природозащитни", а всъщност са добре организирана група от хора, занимаващи се предимно с екологичен рекет и превърнали екологията в свой личен доходоносен бизнес, усвоявайки безконтролно милиони евро по оперативни програми от МОСВ. Това се казва в изявление на "Юлен" АД, цитирано от БГНЕС.
Това необосновано изявление (на министъра) даде основание към нас да бъдат отправени упреци, че сме нарушили закона и договора.

От "Юлен" твърдят, че няма нарушения на концесионната площ. При изграждането на писти и съоръжения сме спазвали стриктно териториално-устройствения план на зоната и неговото развитие във времето, което по наше мнение е смисълът на договора, пише в съобщението им.
От фирмата смятат, че "направените замервания на площите не са коректни или поне не могат да бъдат база да се твърди, че е налице излизане извън концесионната площ".

Последна актуализация в 17.30 ч.