Премиерът се намеси в скандала с концесията на ски зоната в Пирин

Екоактивисти призоваха да се прекрати концесията на зоната над Банско, премиерът Бойко Борисов оправда нуждата от промени в закона, кметът на града поиска извинение от министър Караджова, концесионерът "Юлен" пък се защити.

Обратно в новината

Коментари - Премиерът се намеси в скандала с концесията на ски зоната в Пирин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

през 2001г министър беше дочка манева ,а сега е зам.министър!как смятате, че концесията и договорите ще се анулират -ха ха бойко и той се прави на умряла лисица

Ха сега български тъпанари, след като мутрите затриха Слънчев бряг иголяма част от черноморието, затрийте и 6-тата световна ски алпийска дестинация Банско... Чрез Екомутрите, които питайте ги чии пари ядат и кой ги издържа?!? Смърт на екосдруженията, това са мафиоти, крадци и лумпени!!!!!!

Администриран бизнес при пълен монопол ! Наранена природа ! Обезличено Банско ! Прекършени криле на десетки фамилии повярвали в хотелиерският бизнес . НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ГОСТ В БАНСКО ! НЕ ИСКАМ ДА БЪДА КОНЦЕСИОНИРАН !

Дървосекачи ли няма .. ил заборавихте как да ги лизгате даските ?! ;-) И-иии ... хайде де !!!

След последната актуализация (на материала ... с посланията на сенсей Бан Кя Но-Ски ), е повече-от очевидно че Аврам със сигурност не би и погледнал българския-си дом ... (засега)

ако тиквата узакони кражбата в банско ще трябва да узакони и басейните по морето и вилите по язовирите щото другите тарикати митничарите и морските ще му скъсат трътката от дела

Или както се пееше преди 10тина години - за кокошка няма прошка, за милиони няма закони

Изобщо не ме интересува какво ще стане с Банско или кое да е населено място, 65 хектара е адски голяма площ, ако това го узаконят, аз ще заграда градинката срещу университета и ще си направя барбекю и открит басеин с национално значение. След като има закони и бие барабан че ги спазваме - те или са за ВСИЧКИ или изобщо ги няма

Цеко крал, крал, крал, че чак се осрал, а сега иска да се узакони осраната му кражба и то със закон. Има ли такава държава в света. Да узаконява кражбите.

до кога тази лакомия все пак всички отиват при В и Г Илиеви, И Павлов, Кюлев,М Доковски и др много лакоми хора , червеният Ц Минев и той май на там е потеглил

Договорът не е подписан през декември 2001г., а през лятото на 2001г. През 2005г. няма изменение, защото Закона за концесиите не позволява това. През 2001г. Нона Караджова е била директор на икономическия екип на МОСВ, който е изготвил клаузите в договора и е разработил методиката за определяне на концесионното възнагражвение. Тогава е заложена бомбата със закъснител. Моля, да не си измива ръцете с други, макар че всички до сегашни правителства също са бъркали в кацата с меда.

Браво ББ!На изборите с категорична победа пред комунетата, а след изборите всичките червени бандити в Северна Корея...тя е тяхната родина

Парите не са нищо повече от измислени мерни единици. Но като пречим на екоравновесието, хартийките няма да го върнат. Освен това, хорат които нямат средства как да се възползват от оградената планина? изкуственият сняг много вреди на подпочвените води. И в алпите хората го казват. Но глупави хитреци по еврейски и арабски правят късогледи разчети за печалба. Скиорите истиснки милеещи за природата избягват писти от изкуствен сняг. По- добре да не си начеша крастата, но да се запазва природата.

Свалям Ви шапка !

От една страна "Юлен" твърдят, че няма нарушения на концесионната площ. От друга страна Караджова иска промени в закона, именно заради превишената площ с близо 65 хектара. КОЙ ЛЪЖЕ?

Скапана държава сме, ако изобщо при такива и много подобни случаи може изобщо да се говори за държава! Например не ми е ясно как за построяването на яхтеното пристанище на братя Диневи в Свети Влас ТЕ са заграбили изключителна държавна собственост (море и брегова ивица) и сега, а и в бъдеще те и НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ ще се обогатяват за наша сметка??!! Сега преправят закона, за да може някаква си ЧАСТНА фирма да си пълни гушата в Банско! Разбойник-хотелиер от Слънчев бряг пък предлага маскирания с пясък басейн да не се затварял сега в разгара на сезона, а закона да се "четял и прилаган творчески" т.е. след сезона. Вместо след като е имало предписание за премахването на басеина ДА МУ ЗАТВОРЯТ ХОТЕЛА И ДА ГО ГЛОБЯТ ПОДОБАВАЩО!! Такава наглост е типична за ВСИЧКИ новобогаташи. Примерът с връщането на лихвите на крадливите майки доведе до наглостта на една от тях не само да не си плаща лихвите, но и да твърди, че няма да си плаща и главницата??!! По същият начин всички, които са престъпили някой закон (и следователно са ПРЕСТЪПНИЦИ) биха могли да поискат промяна в законодателството, което да удовлетворява незаконните им деяния от всякакво естество - от заграбване на държавна, общинска или частна собственост до неуважение, несъобразяване и неизпълнение на предписания на оторизирани органи!!

идиоти , в Несебър може , а тук не ...абсолютно погазване на нац интерес

Безобразна глоба на Юлен и дарението им за опазването на другите планини е решението.

"безобразно" ниска нали? е "решението"....до следващия! Аз пък казах- като не може европейско да стане, турско да стане!

Много ме съмнява, че държавата получава някакви доходи, дори и ДДС, което бансалиите и приравнените ъм тях бизнесмени рият умело, и най-важното видно! Хватата е фалиралив Ювен да си продаде акциите на руски мавиоти в Австрия! Не стана ли ясно, каква е идеята!!!!????

Абе, какво стана с рибарските къщурки, вилите около язовирите, надстройките в Несебър? Нали промениха и заради тях закона, за да могат да ги узаконят хората, че все пак пари са трошени и някак си не върви сега да им ги бутаме... Опс, обърках се май - тях ги събориха, че и хората глобиха, явно нарушенията им не са били "от национално значение"...

на калпав бойко, все някой му пречи....

В държавите от третия свят диктаторите променят законите за да угодят на фирми, защото взимат пари от тях. В цивилизованите държави всички фирми се съобразяват със законите. Като гледате какво става, към кои държави сме?

Зимата ще е много топла и в Банско ще вали, ама дъжд.

Браво, браво, г-н Премиер! Задминахте вече дори Т.Живков (той поне не правеше подобни открити изявления) и сте станал достоен наследник на Й.В.Сталин, Гошо Тарабата (Г.Димитров) и Вълко Червенков! Щом е целесъобразно, ще сменим закона, нали така?! За кокошка - няма прошка, а за милион - ако трябва ще променим и закон! Страх ме е просто да си представя, какви беззакония ще стават по изборите, ако са целесъобразни от гледна точка на ГЕРБ и Б.Борисов!

Какво означава да затворим Банско? Та преди фирма Юлен да не би да не е имало курорт? Да не би Банско да принадлежи на фирмата? Банско е на България - фирмите и правителствата са преходни и нищо повече освен еднодневен прах не значат. Ако едно правителство не може да защити националния интерес, който е винаги над частния - какъв е смисъла от това правителство?

Много точен коментар!

Свалям Ви шапка !

Пожарникаря-мутра май е смел само пред журналистките!

Само пред нагласените лакьори- Бареков, БНТ и .........!

Това е държава!Като не можеш да управляваш отивай да си гледаш кучетата в Банкя!

Господа управляващи,спазвайте законите или си заминавайте.И не правете повече закони в интерес на мутрите.Какво е това решение.Ще узаконим незаконното.

то остава и банско да затворят,и сме чао.знаите ли колко хора работят и изхранват семейства с парите от курорта?не знаете .а тези така наречени "еко организации"освен рекет и пари друго не знаят!

И още, сега ще се разбере вие, Борисов и ГЕРБ, дали сте СЪЩИТЕ, като ония, другите РАЗБОЙНИЦИ, от партийната МАФИЯ, която от 20 г. е яхнала България!!!

Борисов, Плевнелиев, сега е момента да се ПРОМЕНИ и ЗУТ и да се УЗАКОНИ все що е НЕЗАКОННО построено в цялата страна! И повече да не съм чул и ГЪК на тема върховенството на закона. Да прилагаш закона иска кураж, а ти Борисов(видяхме го и при проблемите с Лукойл) не си и жена, да не обиждаме скъпите дами. Май се наакваш от страх, като стане дума за някой олигарх, иначе много ербап го даваш! Но това, че се заиграваш с олигарсите, народа НЯМА да ти го прости! Че тия станаха ОЛИГАРСИ, като КРАДОХА от народа си. И когато се оляха, щото са НЕНАСИТНИ, АЛЧНИ МУТРИ, ти, Борисов, се опитваш да ги защитаваш, вместо просто да приложиш ЗАКОНА! Толкова много ли искаме бе, Борисов, май че вече наистина "Пътнико не толкова млад..."?

Аз съм прокарал ски на Банско и го помня като божествено място.Откакто лакомията и безцеремонността на Цеко го съсипа гледам да не стъпвам там.С този човек трябва да се внимава, наред е Витоша.Най лошото е ,че тоя маниер на отношение към природата направи думата ски комплекс мръсна дума.В България е по-добре да се карат ски отколкото да се разбиват планините за кариери, или да се обезобразяват с витла по 150 метра- вижте Бедеците, да се вкарва де що рекичка има в тръба и в МВЕЦ, но това което се случи на Банско отрече самата идея.За това правителството трябва да покаже ,че има закони и за Цековци!!!

Незнам какви са тези които са заграбили земята, повече от посочената в концесията. Но мисля, че еколозите не са взели пари и затова надигат глава.Някой пита ли се от къде имат тези пари за скъпи коли с които идват хората от Зелени балкани на събитията.Имах среща с тях и колата с която дойдоха беше около 100 х.лв.По принцип екологичните организации в цял свят се използват от конкуренцията за съсипване на конкурентни фирми, а в същото време си затварят очите за неща които се виждат от всички.Къде бяха те досега? Този проблем не е от вчера. Има два варианта: Надава се вой за да им се запушат устата с пари или самата фирма ги наема за да започне наново като друга фирма на чисто.Но те не са за природата на България. Бог да пази България , но да не чакаме еколозите да я пазят.

Искам само да коригирам информацията за вчерашния простест на патриарха. Полицията не е възстановила реда за 10 мин. Това което се случи беше флаш моб. Проявата е краткотрайна. Повечето хора си тръгнаха след 10 мин, тъй като такъв е смисълът на проявата. Иначе блокирането беше за не повече от половин час. :)

Значи Евдокия Манева подписала концесията 2001 година ,а иска като зам.министър при ББ да я узакони и още веднъж да приберат каквото са се договорили. До кога у нас тези безобразия ще са ненаказани?

Министърът на околната среда Нона Караджова обяви след правителственото заседание в сряда, че концесионерът "Юлен" използва около 60% по-голяма територия в национален парк "Пирин" от вписаната в договора с екоминистерството, сключен в края на 2001 г ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НДСВ_ НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ!!

Концесията трябва да се прекрати! Всеки, който не спазва договор, правила или закони, трябва да бъде санкциониран! Аргументът, че България ще загуби, е несъстоятелен. Нарушителите не трябва да се толерират, а наказват!

Хубав тест е това за ББ и правителство - обещаха върховенство на закона - ай сега да видим могат ли да направят това, което обещаваха или не. Вече не седи въпросът имало ли е нарушения, нямало ли е. Самата министърка даде резултатите от двойна експертиза - имало е огромни нарушения! Има ли воля сега това правителство да спази закона? В този случай няма как да се оправдаят с лоши съдии или липса на доказателства - много интересно ще е какво ще направят ...

Както се казва: това е положението. Няма такава държава - и ние си нямаме България. Единственото, което още можем да се запитаме, е следното: и това безобразие ли ще премълчим, пак ли ще се свиваме като плъхове в дупките си на жалката територия, която остана от нашата някогашна родина?

терминал 2 :)

Кой е решил че "Юлен" са единствената фирма по света, която разбира от ски мениджмънт. Закона е еднакъв за всички, иначе няма смисъл от него. Ако ще се променя един нормативен акт всеки път, само и само, за да пасне на нечие предпочитание, тогава да ме включат и мен. Аз искам всеки път като пусна тото-фиш да печеля шестица.

Сега ще трябва да зарежат Юлен и ново АД да правят. Защо си мислете, че новия концесионер няма да е същия. Може и за негово добро да е - Юлен АД си остава в историята с негативите, а пък новата фирма почва на чисто с ново име и лозунги за нов морал

Да ходят да протистират при Станишев ,Доган и цяря врътнали си далаверата сега другите да им сърбат попарата. На всички е ясно, че няма как да се развали концесията толкова лесно все пак може години да няма писти а тази зима има 2 старта от Световната купа

Концесионният договор го подписа Евдокия Манева при управление на правителството на Костов.

Евдокия Манева-зам.министър в мин на Екологията ???

И като има два старта, дай да не спазваме закона! Кой по дяволите има върховенство в тая държава, ЗАКОНА или СКИ СЕЗОНА?

Много-дисертационен въпрос, аз : -- законът отдавна виси на клона, а на ски-сезона му е доказано-спукан балонът . ... Една принципна промяна в избора на атестационна комисия ?!

върховенство имат парите и силата.

Договорът за концесия е сключен през 2001г. от Евдокия Манева, която сега е зам.министър. Всички последици сега, са следствие на клаузите по този договор. А Нона Караджова тогава е била директор на дирекцията, която е разработвала формулата за определяне на концесионното възнаграждение и другите клаузи по договора, които ощетяват държавата. Така , че крушката си има опашка!

Министърът на околната среда Нона Караджова обяви след правителственото заседание в сряда, че концесионерът "Юлен" използва около 60% по-голяма територия в национален парк "Пирин" от вписаната в договора с екоминистерството, сключен в края на 2001 г

цеко минев - неубиваемият?!?!

Прави са да протестират.В събота на 25.06.2011г.пробвахме да минем под кабината в посока хижа Вихрен.Цялата Бъндеришка поляна беше заградена от началото на паркинга навътре.Още от далече като ни видяха , гавазите излязаха от хралупите и ЛЮБЕЗНО ни обясниха,че оттук не може.Трябва да минем по авто пътя за хижата.Т.е. Бъндеришка поляна е собственост на ЮЛЕН да разбирам или.......?За нея ли е протеста

Какъв бетон, какви 5 лева? Става дума за писти, кой е видял бетон на пистата? И всеки българин има право да покара ски на нормални съоръжения, без да ходи до Австрия. Не може шепа еколози да монополизират планината само за туристите.

Ти наред ли си. Става въпрос за грубо погазване на Закон, ако тази дума все още има тежест в България трябва моментално да се прекрати договора с тази фирма, да се глобят солено така, че и банката на тоя нахалник да фалира и да възстановят предишния вид на гората. След 2-3 години никой няма да иска да стъпне в планината от такива поразии. Що не вземе съседа ти да си построи гаража в твоя двор , ама като ти гледам мисленето си в някоя панелка, та съседа да ти избие стената, че си прави банята по-голяма и ти да скачаш от кеф, че човека ще се къпе на по-широко.

Един сводник си мислел:Кво насилие , кви 5 лева,било незаконно да пребивам момичетата и да ги правя проститутки,хъм ! Всеки човек иска да се релаксира с моите проститутки,ние им помагаме. Един Наркодилър си мислел ....... Та така и с Незаконното,Алчно,но според теб 'полезно" унищожаване на природата ни.

Направихме един горе-долу свестен курорт, и сега шепа хора искат да няма ски в България. Това са егоисти, искащи планината да е запазена за шепа планинари. Е срои, ама всеки българин има право да покара ски на свястни съоръжения.

Крадците обикновено отиват в затвора, в България за тях се променят закони, които ги защитават в грабежите им. Нямам нищо против развитието на курортите и частната инициатива. Имам против кражбата, беззаконието и корупцията на всяко едно ниво на власта.

Банско отдавна не е свестен курорт. Презастроено, висиш по опашки цял ден, за да се спуснеш 3 пъти. Заведенията горе принадлежат на Юлен и буквално режат глави. Аз лично предпочитам Алпите. Но съм против безобразното осакатяване на нашата природа. Тя е единствения ни читав ресурс.

Всеки път, когато си потърпевш от неспазването на законите си спомняй как си "направил" курорта за ски

Банско отдавна заприлича на Китен. Кофти условия, кофти обсъжване, а цените са прекалено надути за онова, което предлагат. По-големи писти няма да ви оправят. В случая с незаконното застрояване на парка лъсна истината, която отдавна си знаем - хората, които ни управляват са престъпници. За да си напълнят гушите и децата си са готови да продадат. Третират нас, техните работодатели, като стадо овце, но и ние се държим като такива и май сме си заслужили подобно отношение. Надявам се екоактивистите да раздухат достатъчно този проблем, та дано този път и международните организации и органи се намесят, защото е ясно, че тази далавера е замислена отдавна и политическият чадър е разпънат. Но природата си знае работата. Ако не сте забелязали, зимата у нас става по-мека и снеговалежите са намалели. Пожелавам на новите писти една снежинка да не видят през идващия сезон.

не стадо овце...Каза кучета!

Едно е да имаш светстен ски курорт, друго е да го превърнеш във вариант на Слънчев Бряг. А алчните местни аборигени ще потънат от собствената си тъпотия.

Ще карате ски между дърветата! Аз не съм съгласен заради шепа скиорчета да се секат гори, които растат от над 300г. по нашите планини. Искам незасегната и девствена природа. Тъпи дървосекачи и скиори, спрете да рушите!

Какво значи свестен курорт?По скоро ми прилича на грозния вече Слънчев бряг-много бетон.Из Европа толкова бетонни зимни курорти не съм виждал. Да ги накарат да възстановят това което са разорали в повече.

Мнозина от шепата планинари са също и скиори, те със сигурност ще милеят Пирин и ще страдат за незаконно изсечените гори и унищожени местообитания. Защо трябва да си правим кефа и някой специални хора да си правят печалба на гърба на планината? Имаме само 2 природни обекта в списъка на ЮНЕСКО, но и тях не можем да ги опазим от псевдо национални интереси.

И С БАНСКО ЩЕ СТАНЕ КАТО СЛЪНЧЕВ БРЯГ, САМО БЕТОН И ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО ЧУЖДЕНЦИТЕ ОТИВАТ В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ, СПРЕТЕ БЕЗОГЛЕДНОТО СТРОИТЕЛСТВО ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!!

И откъде-накъде ще се толерират разни крадци и мошеници? Тези мошеници да ходят в затвора, а ако за това е нужно временно да не се карат ски - няма да се карат! И ТИ, и такива като ТЕБЕ ще пият една студена вода, щом трябва!

Момент ! Преди да ги пускаме (т)юлените по водата -- първо да си оправят бакиите и ( И ! ) вересиите ; Нали ?! ... Че то инак -- току-виж стане, че ще имаме наша земя -- собственост на отвъдчерноморци, че и на шеф(ове) на оназ-там национална гвардия на Садам !!! (, барабар с всичките-му-възможни ужасии )

ОХ, ДА ЗНАЕТЕ КАКВО СТАВА В ТОВА ЕКОЛОГИЧНО МИНИСТЕРСТВО.......НЯМАМ ДУМИ.......ЩЕ ПРОГОВОРЯ СЛЕД КАТО СИ ТРЪГНАТ ЗАМ.МИНИСТЪР МАНЕВА....ДАЛАВЕРИ, ДАЛАВЕРИ, НО НЕ И ЕКОЛОГИЯ........

че и да проговориш, какво ще се промени??? Всички знаем, че далаверите са навсякъде-не само в екологията! Който и да е на власт - приказката се повтаря, но с нови герои - кражби, корупция и далавери... кой ще осъдят - масларова ли, топлото ли, цонев ли....прах в очите на хората. Жаждата за власт и алчността е превзела душичките на всички... :))

...а, обяснява всичко случващо се в бедната ни Родина...на тези които не спят !!!

Парламентът е най-големият фирмен офис в България.

К'ви закони, к'ви 5 лева. Който плаща той поръчва музиката. Освен това Банско носи толкова много пари на държавата, че никой няма да направи нищо против това. Да застрояват, да превръщат всичко в бетон, тя природата си знае работата. Алчноста на тези боклуци няма да остане ненаказана. А по въпроса какво ще оставим на идните поколения, то такива няма да има, всички се изнасят. За 20 години населението спадна с 1/3, след 20 години ще сме колкото македонците. Няма да има кой да ходи на почивка, ще трябва да разчитат само на чужденците, но те не са будали. Така естествените процеси ще урегулират всичко, просто трябва време. Съжалявам само за хубавата природа, но да си признаем, група бедни природозащитници няма как да се преборят с маститите милионери.

Който има възможност, нека да отиде, за да подкрепи природозащитниците! Все пак, някакви общи правила и закони трябва да има, не само относно опазването на природата.

Ммм-ооо-ля ?! Банско било носело нещо добро ?!( в този-си вид/опериране) ... На държавата ?! -- Ама коя, asd ?

нищо в България не се е променило за времето от демокрацията насам, щом отново закон ще се променя за да се угоди на някого и узаконят незаконното. Няма подобна държава!

а добър ден навсякъде има мафия ,а у нас мафията си има даржава

и сега какво цеко ще си прибира паричките, а българския народ ще му плащаме наложените на България глоби, да вземе поне да си ги плати той и да ги плати в троен размер.... е..си ш... държава!!!!!