Договорът с дружеството "Юлен" за ски зоната може да бъде видян на страницата на Министерството на околната среда и водите.
Министър Попов отново поиска да събере различните страни, които имат интерес или много сериозна ангажираност с въпроса за разширяването на ски зоната в Пирин.

По думите му случаят е изключително сложен и крайната цел би трябвало да бъде развитие на устойчив туризъм.
България няма концепция за развитие на зимния туризъм, който включва и правенето на снежни човеци, коментира екоминистърът.
Скоро ще започне работа новосформираният обществен съвет, като проблемът с Пирин ще бъде един от основните обсъждани въпроси. Ако има доказано нарушение на закона от концесионера, то трябва да бъде санкционирано, посочи Попов, който бе на пресконференция в рамките на инициативата "Ден на отворените врати" в една от сградите на екоминистерството.

Бившият екоминистър Нона Караджова възложи преди време замерване на площта, ползвана от концесионера "Юлен" АД, акционер в което е и община Банско. Проверката на МОСВ установи превишението на площта с 650 декара, но концесионерът обжалва констатациите. Беше възложен социално-икономически анализ на ски зоната. Концесионният договор с "Юлен" е 30-годишен и е сключен през 2001 г.

В отговор на въпрос зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева потвърди, че Караджова е подписала протокола с решението на Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) - консултативен орган към МОСВ, с което при определени условия се одобрява предложението на община Банско за разширяване на ски зоната в Пирин. Общината вече е коригирала предложението според забележките на ВЕЕС и отново го е внесла в МОСВ, информира Манева. Решението на ВЕЕС се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2.2% от парка.
Докато Министерският съвет не се произнесе, такова решение няма, в момента процедурата е спряна, докато не се изяснят позициите на всички страни, посочи зам.-министърът.

Запитан ще внесе ли предложението в Министерски съвет, ако няма консенсус по въпроса в новосформирания обществен съвет, министър Попов каза, че липсата на консенсус може да е върху нещо много специфично.
"Не ми се иска да се придвижва документ, без да е ясна по-дългосрочната стратегия за развитие на този регион. Ако нямаме представа как искаме да се развива този туризъм, включително регионалната икономика, какъвто и договор или концесия да се подпише, ще бъде предмет на разногласия и разправии", смята екоминистърът.

Плановете за управление на националните паркове имат 10-годишен срок. Действащият план за Пирин изтича през следващата година. Новият план трябва да влезе в сила до края на 2014 г., припомня БТА. Националният парк Пирин е обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 година, заради наличието на много природни забележителности, ледникови езера, иглолистни гори и богато биоразнообразие.

Вчера концерт на Боб Синклер, оганизиран от "Юлен" на Бъндеришка поляна, бе отменен със заповед на директора на Национален парк "Пирин". От фирмата заявиха, че решението е незаконосъобразно и вече са сезирали Върховния административен съд (ВАС). Те се заканиха, че ако партито бъде отменено, ще поискат да им бъде платена неустойка за понесените загуби.

Анкета: За или Против ново строителство над Банско?