Министърът на културата Боил Банов обяви кога ще бъде решен въпроса със статута на "Царските конюшни".

"След 15 август ще бъде решен какъв ще е статутът на имота. Институтът действа в момента, ще вкара документацията, която е подготвена. Към този момент "Царските конюшни" са под закрилата на Закона за културното наследство. Именно тя ще даде статута на културна ценност. А този статут сам по себе си е едно отношение на държавата към културни обекти, той няма да промени границите и режимите - никакво надстрояване, никакво бутане, никаква възможност за промени", обяви Банов.

На въпрос какъв ранг ще има статута, който ще бъде даден след 15 август, той отговори: "Вероятно национално - такова е предложението. Това е високо значение с високи охранителни режими".

На журналистическите въпрос Боил Банов отговори, че към този момент, както и преди години, бившите Царски конюшни са под закрилата на Закона за културното наследство. "Статутът сам по себе си е едно отношение на държавата към определени обекти. Той няма да промени границите или режимите", добави министърът на културата. Банов бе категоричен, че и в момента там, където са бившите Царски конюшни, не може да има никакво надстрояване, както и възможност за бутане или други промени. Според него даването на статут за културна ценност дава повече възможности на собствениците да търсят инвестиции по програми и проекти, за да поддържат този обект. Но охранителните режими ще останат същите.

"Не можем да сложим жива охрана на културните ценности като "Царските конюшни", но можем да променяме съзнание. Даването на статута за културна ценност дава възможност на собствениците да търсят инвестиции по програми и проекти, за да ги поддържат, което е важно и ключово. Но фактически като охранителен режим не означава, че ще наредим там милиционер, учител, милиционер, учител да ги пазят. Не е това смисълът на закона", каза още Банов и посочи, че смисълът на закона е ясно да казва какво може и какво не може в такива обекти.

На въпрос дали очаква на 15 август собствеността на всички частни имоти в "Царските конюшни" вече да бъде изяснена, Банов отговори, че това едва ли ще стане.

"Собствеността е толкова объркана във времето - толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата. Много дела има там, не е приятна ситуацията. Но пак казвам, че тя не е от вчера или от днес. Премиерът дори уволни един областен управител заради тази каша. Важното за нас и за обществото е, че независимо от имотните каши създадени там, тази културна ценност се е охранявала и ще се охранява категорично", коментира министърът.

Самият той присъства на подписване на споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието.

"Това е най-важното, което се случва днес на фона на пожара в "Царските конюшни". Трябва да започнем активно да учим нашите деца, които са бъдещите бизнесмени, които ще закупуват такива имоти, що е това културно наследство. Колко е важно то за съществуването ни, колко е важно то за бъдещето ни, не просто за миналото, не просто спомен, така че това, което правим в момента е много по-реално от всичко друго", заяви Банов.

Той бе категоричен, че по нашето законодателство дали една сграда ще се събори или ще изгори, тя трябва да се възстанови по същия начин, както е изглеждала, със същите идентични материали.

 "Когато искаш да направиш една процедура - така защото после да няма хипотези на отмяна, когато си гарантирал през други процедури и през подробния устройствен план, че тази сграда не може да се превърне в нищо друго, освен това, което е, ние не можем да говорим за забавяне", повтори отново Банов.