Санитарните власти на остров Тенерифе са изписали българското семейство, което бе блокирано в хотел в Тенерифе заради съмнения за коронавирус. Сънародниците ни трябваше да останат там докато се изяснят обстоятелствата със случая в хотела, съобщи Бойко Христов от Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19 .

Семейството може да се прибере в България по последна информация на МВнР.

Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува до Иран във връзка с повишаване на броя на заразените с коронавирус (COVID-19), съобщи още Христов, цитиран от БТА.

Министерството е публикувало съобщение на ситуационния център с препоръки към българските граждани. Препоръчва се да се избягват пътувания до Иран, независимо от тяхната цел; в случай на неотложна необходимост от пътуване, гражданите да се запознаят с нивото на риска и естеството на заплахата за здравето им, да се регистрират в посолството в Техеран, за да се осъществи контакт с тях.

Препоръчва се още да се информират за затварянето на границите на съседните държави, както и да отчитат потенциалната опасност да не могат да извършат обратно пътуване при завръщане от Иран, да спазват карантинния период.