Стотиците гости, блокирани в хотел на испанския остров Тенерифе, след като италиански туристи, отседнали там, бяха диагностицирани с новия коронавирус, ще останат в изолация 14 дни, заяви представител на регионалното правителство, цитиран от Ройтерс.

Още двама от групата от 10 италиански туристи са дали положителен тест за инфекцията, но пробите на останалите от групата са отрицателни, каза днес на пресконференция Мария Тереса Крус Овал.

Сред блокираните туристи е и българско семейство. В комплекса общо са блокирани над 700 гости от 25 страни, плюс служителите, съобщиха властите.

Италиански лекар бил първият диагностициран с вируса в понеделник. Вчера съпругата му също дала положителна проба. Останалите хора в четиризвездния хотел "Коста Адехе палас" на остров Тенерифе - гости и персонал - са подложени на тестове, които ще отнемат няколко дни.

Местните власти съобщиха рано тази сутрин, че още двама италианци, които пътували до Тенерифе с двойката, също са заразени.

Хотелът, който се намира на 50 метра от плажа, има стотици стаи и няколко ресторанта и басейна.

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля омаловажи сериозността на ситуацията, като подчерта, че всички случаи са били "внесени" от чужбина и засега няма предаване на заразата в самата Испания.

Преди понеделник в страната бяха установени два случая на заразата - германски турист на Гомера, друг от Канарските острови, и британец на остров Майорка.