"Снощи пристигнахме с много перипетии покрай бурята от Сахара и сутринта се изненадахме, че целият хотел е блокиран от полиция, ленти отвън... Не ни се разрешава да излизаме, препоръчително е да седим по стаите. Раздадоха ни вода. Маски няма за съжаление".

Това каза пред bTV Виктория Захариева - българката, която заедно със семейството си е блокирана в хотел в Тенерифе.

Всички хора в хотела - около 1000 души, са под карантина, след като един от гостите е дал положителна проба за опасния коронавирус - COVID-19.

До този момент от външното ни министерство не дават данни за други българи там.

Заразеният е италиански лекар - гост на хотела, който се се почувствал зле и потърсил медицинска помощ. Тестът за новия вирус се оказал положителен. Пациентът е изолиран в болница.

"Сутринта, докато не знаехме, си отидохме на закуска, но там, след като се изясни ситуацията, всички побързаха да вземат храна по стаите, вода и всички сме затворени в момента по стаите. Който си е носил маски от вкъщи, си ги ползва", разказа още българката.

Според БНТ семейството живее в Мюнхен и е отишло в Тенерифе на планирана почивка.

А междувременно първи случай на заразата беше потвърден в автономната област Каталония. Очаква се официално изявление на местните здравни власти по-късно през деня.

В Австрия първите потвърдени случаи са на италианци от Ломбардия, които са диагностицирани в Инсбрук.

В Италия вирусът слезе на юг. Има потвърдени случаи във Флоренция и Палермо.

Турция постави под карантина 132 пътници и екипажа на самолет, изпълняващ полет от Техеран. Машината бе пренасочена към Анкара вместо към Истанбул след информация за болни пътници на борда.

От Министерство на външните работи съобщиха, че Посолството ни в Мадрид следи ситуацията с поставения под наблюдение хотел на остров Тенерифе. От ведомството твърдят, че няма данни за повече български граждани сред туристите в поставения под наблюдение поради коронавирус хотел на остров Тенерифе с изключение на известните ни досега трима наши сънародници.​

Посолството ни в Мадрид е в контакт с тримата български граждани и е готово да им окаже съдействие при необходимост. Дипломатическата ни мисия следи отблизо ситуацията във връзка с поставения под наблюдение хотел и е във връзка с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Мадрид в работно време от 9 до 17 ч. на телефони +34 913455761 или +34 913456651 или на дежурен телефон + 34 678013846 в извънработно време, както и на имейл адрес: [email protected].