Започна безпрецедентният протест на българските превозвачи в Брюксел. Облечени в жълти жилетки и с развети български знамена те заявяват своето негодувание против пакета "Макрон" на площад "Люксембург". Това е първият български международен протест срещу пакета "Мобилност" или така наречен "Макрон".

От бранша искат предложените промени, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, да не бъдат приети, защото според тях това ще доведе до масови фалити на български превозвачи. Поради тази причина българите облякоха жълти жилетки, по подобие на французите, за да заявят категорично, че не са съгласни с мерките, които искат да им наложат.

9 български тира и 1 литовски блокират площада в белгийската столица.

"Поискахме разрешение за 150 камиона, но ни отказаха", обясни Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на международните превозвачи.

Петър Курумбашев, Георги Пирински и Сергей Станишев разговаряха с протестиращите

Снимка: БТА

Транспортната комисия в Европарламента днес заседава и трябва да вземе окончателно решение дали да наложи рестрикциите. "Има вероятност българските шофьори да могат да избират къде да почиват, а не да се връщат непременно в България на всяка 4-та седмица", коментира Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на международните превозвачи.

Румънци също се включихая в протеста

Снимка: БТА

Евродепутатът Ангел Джамбазки, преди да се качи на трибуната заяви, че червената линия е премината, тъй като безумно е изискването шофьорите да се връщат на всеки четири седмици на домашния адрес. Освен това, когато шофьорът изостави камиона си и отиде на 30-40 километра да спи няма да важи застраховката на товара.

Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков също бяха на площада

Снимка: БТА

Българските превозвачи са категорични, че не желаят Европа на две скорости.

Димитър Рашков заяви, че не желаят двойни стандарти за отделните страни. Той смята, че тъй като бранша в България е доста добър това пречи на конкуренцията им отвън. Рашков изтъкна, че самите шофьори не желаят да спят по хотели, тъй като кабините им били достатъчно удобни за тази цел.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков развя българското знаме по време на протеста

Снимка: БТА

Освен това нашенските превозвачи твърдят, че заплащането в транспортният бизнес е почти изравнено.

Днес в транспортната комисия на Европарламента отново ще бъде разгледан пакета "Макрон", очаква се резултат около обяд. На предишни две заседания 1/3 от депутатите отхвърлиха предложението. Българските институции се обединиха в защита на превозвачите. Превозвачите ни се надяват, че ще бъдат чути и на успех.

Евродепутатът Филиз Хюсменова издигна лозунг

Снимка: БТА