Поради това едва 20-30 процента от ваксинираните хора са били реално защитени. Това накара учените да настояват за нова техника за правене на ваксини, основана на клетъчни култури, а не на вируси, култивирани в кокоши яйца.

Вирусолозите обясняват, че намалената ефективност на миналогодишната ваксина се обяснява с мутация на щама H3N2, който бе доминантен през 2016 г.

Скот Хенсли - преподавател във факултета по медицина в университета в Пенсилвания, каза, че ваксината за сезон 2017-2018 г. е подобна на миналогодишната, което предсказва труден сезон за вирусолозите, ако отново е доминиран от вирус H3N2. Все пак Хенсли препоръчва ваксинирането.

Само около 2% от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година, каза наскоро главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Експертите смятат, че ако ваксиналното покритие в страната не е 60-70 процента, няма как да се справим с разпространението на грипа.

Тази зима се очаква нов грипен щам - "Мичиган", който ще замени досегашния - "Калифорния“, известен още като свински грип.

Положителното в случая е, че щамът "Мичиган" не предизвиква такива усложнения като "Калифорния", но все пак показва възможност за усложнения - предимно пневмония.