"Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения", каза пред журналисти в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с рибарите, чиито кораби бяха задържани на пристанището в Констанца.

"Имаме много въпроси и съмнения за законността на този акт. Доколкото разбираме, българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Европейското законодателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания", каза Събев, цитиран от БТА.

По-късно по bTV министърът на земеделието Явор Гечев изтъкна, че няма данни българските рибари да са направили каквото и да било нарушение. Българските рибари са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива, посочи министър Гечев. По думите му уловът на акула е разрешен в България. Няма забрани по отношение на Европейския съюз, има частична забрана, която са си наложили самите румънци по отношение на румънските рибари и територии, добави Гечев.

Три български кораба с общо десет български моряци бяха задържани на Пристанище - Констанца в Румъния. Плавателните съдове са ескортирани от румънските власти минути преди полунощ на 23 март. Установени са на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1, обявиха от българското посолство в Румъния.

България ще пази икономическите си интереси и интересите на собствените си граждани, категоричен бе министър Гечев.

Заместник-министър Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. "Те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове кораби на другите държави от Европейския съюз могат спокойно да осъществяват риболов. Това са правили и българските риболовни кораби", допълни той.

Събев заяви, че в понеделник в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички страни, които имат отношение по въпроса. "Ще окажем пълно съдействие на нашия сектор. Имаме пряка връзка с българския посланик там и с различните контролни органи, включително Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури" (ИАРА), допълни той.

Официален документ не е предоставен на българските инспектори от ИАРА, които също са участвали в проверката на трите риболовни кораба, каза още Събев. "Документът е бил наличен единствено на румънски. Бил е осъществен устен превод на момента, имало е неясноти. Българските инспектори са отразили това в становището, но не им е бил предоставен такъв документ", поясни той.

Всички 10 български моряци от трите риболовни кораба са освободени. Шестима от членовете на екипажите още на 25 март около полунощ се завърнаха в България. Това съобщиха от МВнР. Останалите четирима, сред които тримата капитани и един моряк, са присъствали тази сутрин на запечатването на трите морски съда и след това също са отпътували за България.

Относно искането на оставката на директора на ИАРА - доц. д-р Ваня Стаматова, от страна на рибари, заместник-министърът отговори, че "в момента, в който се констатира наистина основание за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат предприети съответните мерки". По думите му обаче смяната на изпълнителен директор на агенция отнема технологично време и ако сега се премине към такива административни процедури, "може да направим лоша услуга на сектора".