Министерският съвет възложи на Държавния авиационен оператор да оказва медицинска помощ по въздух. 

Намерението на служебното правителство обяви в началото на правителственото заседание премиерът Гълъб Донев, като подчерта: "Нямаме съмнение, че това е работещото решение в полза на българските граждани". След заседанието служебният транспортен министър Христо Алексиев обясни и защо са предприели тази стъпка. 

"Правителственият авиоотряд има дългогодишен опит, това е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга. Държавата изцяло поема този ангажимент. Спешната медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна до всеки гражданин. И ще бъде абсолютно безплатна", обясни Алексиев. Според него държавата няма време за експерименти, тъй като става въпрос за здравето и живота на хората.

Пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев пък обяви, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ ще бъде доставен до 15 декември, а останалите пет - до 2025 г. (повече четете тук). 

 

А преди началото на правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев насочи коментара си в посока предстоящите избори. Според него последните промени в Изборния кодекс създават неясноти и видими трудности. Той изтъкна и че служебният кабинет не се намесва в изборната кампания и не работи за една или друга формация. 

"По-малко от 40 дни остават до 2 април - датата за предсрочните парламентарни избори. Правим необходимото, за да подкрепим компетентния орган ЦИК за провеждането на изборите. Ние ще изпълним нашите задължения, но отговорите на всички основни въпроси - каква ще е избирателната активност, какво доверие ще засвидетелстват гражданите и каква конфигурация ще бъде в следващото Народно събрание, зависи само и единствено от партиите и коалицията", каза Донев. 

Той подчерта, че кабинетът очаква "устойчиво парламентарно мнозинство". "В оставащите 40 дни партиите разполагат с време да спечелят избирателите с ясни политически послания", добави Донев.