Министърът на културата Вежди Рашидов одобри издаването на разрешение за теренно археологическо проучване и сключения между Центъра за подводна археология и Университета Саутхемптън договор, съобщават от ведомството.

Това е първият голям проект за изследване на Черно море с единствено археологическа насоченост. Той ще бъде реализиран в съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство (2001 г.), по която България е страна, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че подводното наследство е може би най-застрашената част от културното ни наследство.

Постиженията на българската подводна археология през последните години са причината Университетът Саутхемптън и неговият Център по морска археология да потърсят сътрудничество с българския Център за подводна археология - държавен културен институт към министъра на културата.

Основната цел на проекта е да бъде съставена карта на подводното културно наследство на България, да бъде обогатена информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли на живота в черноморския регион от праисторически времена.

За максимално добро покритие на изследваната акватория проучванията ще се осъществяват от борда на два плавателни съда - за плитки и за дълбоки води.

Финансирането е гарантирано безвъзмездно от благотворителен фонд - Фондация за експедиции и образование, предоставено на университета в Саутхемптън.

Проектът е за три години и една допълнителна година за окончателно обработване и анализ на данните. Те ще бъдат използвани за подготовка на публикации от екипа на проекта в български, британски и други чужди научни списания.

Проектът ще осигури възможности както за популяризиране на културното наследство под вода в българските води на Черно море, така и за обучаване на млади специалисти с интереси в подводните археологически изследвания.