Пореден протест на служители от "Артекс" заради спряния строеж "Златен век". След като вчера недоволството се проведе пред сградата на Регионалното министерство, днес протестиращите се събират пред централата на ДНСК.

Служителите настояват строителството на сградата "Златен век" да продължи. Въоръжени с плакати и каски те са отново под прозорците на ДНСК, съобщава БНР.

Вчера ДНСК окончателно спря строителните дейности заради изтекло разрешително за строеж в началото на тази година. Според "Артекс" то е валидно до 2022 година.

На протеста днес архитект Пламен Мирянов - един от ръководителите на "Артекс", се обърна към всички институции и заяви, че случилото се вчера е много притеснителен знак. Той увери, че те ще защитят правата си в съда, а държавата ще носи отговорност.

По думите му фирмата им се използва за разчистване на междуличностни битки:

 "Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от това неправомерно решение тежат на съвестта на тези, които го взеха. Вчера с недоумение разбираме, че ще се издаде нова, поредна заповед спиране на строежа. За втори път компанията ни бива използвана за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки. Случи се преди - по времето на Борисов, случва се и сега", каза арх. Мирянов.

"Административен произвол. Знаете ли какво е да тласкате един строител към инвестиции? Знаете ли какво е да насочвате компания като нашата към строителства и накрая след всички подписи, презаверки, актове и всички възможни законови документи - да му кажете, че не може да строи. Това е да бутнеш един човек по стълбите и да го питаш накъде отива", каза още архитектът по-рано пред БНТ.

Той допълни, че искат добросъвестност, а не злонамарено отношение от страна на администрациите. Според него явно е време казусът да бъде отнесен и до съда в Страсбург.

"Отново си правят политически кампании на наш гръб. Отново си правят всякакъв вид популистки изказвания на тази наша трибуна - на трибуната на "Златен век". Няма да го допуснем! Случи се по времето на Борисов, сега отново се случва", каза още архитектът.

Директорът на ДНСК Влади Калинов пък заяви, че е изненадан от езика, който се използва. Той допълни, че е направил среща с "Артекс" преди това и им е обяснил какво ще се случва.

По-рано арх. Иван Шишков обясни, че има напрежение от това дали следва "Златен век" да се третира по стария ред, което означава, че още през 2018 г. им е изтекло разрешението за строеж, и за което кметът на "Лозенец" и към този момент е сигнализирал прокуратурата. 

Той отбеляза, че строителната фирма може да поиска подновяване на цялата си документация в Столичната община.