Американският астронавт Ричард Линехан гостува в Детския научен център "Музейко" в София за специална среща с млади медалисти от международните олимпиади по астрономия, астрофизика и физика, поканени със съдействието на МОН.

Той им разказа какво е да си бил на четири космически мисии и да си извършил шест космически разходки. Особен интерес предизникаха видеата от обиколката на земята и изтрелването на космическата совалка.

Американският астронавт Ричард Линехан

Снимка: Булфото

В момента доктор Линехан е част от космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас, като започва кариерата си в NASA през 1992 г. През 1996 г., 1998 г. и 2002 г. той лети на борда на космическата совалка "Колумбия", а през 2008 г. - на космическата совалка "Индевър".

Снимка: Булфото

Неговата първа космическа мисия се състои през 1996 г. Tя е първата в света, съчетала проучване на микрогравитационните науки и природни науки. Това е и мисята с най-дълго пребивавалата в Космоса космическа совалка към този момент.

Американският астронавт Ричард Линехан

Снимка: Булфото

Неговата втора мисия включва близо 10 милиона км., преминати за 381 часа и 50 минути. Тези две космически мисии служат като модел за бъдещи проучвания в областта на природните науки, които впоследствие се провеждат на борда на Международната космическа станция.

Американски астронавт се срещна с български деца-гении

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото