Светият престол остана празен вчера, след като папата отпътува от Ватикана с хеликоптер към извънградската си резиденция в Кастел Гандолфо.

Той влезе в историята на Римокатолическата църква заради безпрецедентния от векове акт да се откаже доброволно от папската мисия, посочва италианският в. "Кориере дела сера". Въпреки че се оттегли обаче, папата обеща да работи с цялото си сърце за доброто на църквата, добавя изданието.

Конклавът по избор на нов папа може да започне на 11 март, посочва в. "Стампа", като цитира архиепископ Клаудио Чели, председател на Папския съвет за социални комуникации и председател на Ватиканската филмотека. В. "Република" посочва, че въпреки критиките към Римокатолическата църква, отправени в последно време, вчера целият свят се е обединил в отдаването на почит на оттеглящия се папа, който е направил един исторически и хуманен жест.

Папата вече го няма, има го само скромният и обикновен богомолец Йозеф Рацингер, пише френският в."Монд". Основната задача на приемника му, който ще бъде избран в средата на март, ще бъде да реформира самото сърце на системата в Римокатолическата църква, да положи усилия, за за да преодолее съперничеството и разделението. В противен случай състоянието на църквата и доверието в нея, пострадали доста от непрестанните слухове за скандали, само ще влошат, допълва изданието.

Британският в. "Гардиън" посочва, че някои от кардиналите в състава на конклава, който ще избере нов папа, вече бяха обвинени в тайни маневри с цел да прокарат предпочитаните си кандидати. А докато Ватикана продължава да настоява, че Бенедикт Шестнайсети се е оттеглил само заради напредналата си възраст, наблюдатели смятат, че търканията и вътрешните борби в църквата - най-вече в римската курия, са изиграли роля в това решение, посочва "Гардиън".

"Дейли телеграф" акцентира върху факта, че безпрецедентното от векове насам оттегляне на папата, шокирало света на 11 февруари, когато беше обявено, вчера отново породи критики.
Най-рязък беше архиепископът на Сидни кардинал Джордж Пел, който обвини Бенедикт Шестнайсети, че си дава много добре сметка колко дестабилизиращо за църквата е неговото оттегляне. Освен това в бъдеше хората от ватиканските среди, които не са съгласни с политиката на новия папа, могат да организират кампания и да го принудят и той на свой ред да се оттегли, както направи Бенедикт Шестнайсети, предупреди Пел, който също ще участва в конклава.

Папата се оттегли, оставяйки разединена църквата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Сега 85-годишният Бенедикт Шестнайсети ще се посвети на молитви, научна работа, разходки в градината и свирене на пиано, но зад гърба си той остави ватиканска йерархия, затънала в скандали и интриги, хвърлящи сянка върху кардиналите, натоварени с мисията да изберат нов папа този месец, посочва вестникът и отбелязва, че в много аспекти Бенедикт Шестнайсети никога не е изглеждал на мястото си в "неговите червени папски обувки".

Той изглеждаше незаинтересован от властта и беше непохватен, дори когато вдигаше ръце, за да приветства и благославя множеството, разочаровайки фотографите. Критиците на Бенедикт Шестнайсети твърдят, че по време на неговото папство Ватикана е преживял дълбока криза на управлението.

Вчера италианското сп. "Панорама" съобщи например, че ватиканският държавен секретариат е наредил подслушване на телефони на няколко прелати като част от разследване на скандала с изнесени поверителни документи, откъси от които се появиха в медиите и дори в книга.
Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди вчера потвърди тази информация, макар да уточни, че не става дума за подслушване в значителни мащаби.

Преди да се оттегли от светия престол на 28 февруари папа Бенедикт XVI закри своя акаунт в „Туитър”. В своето последно съобщение Бенедикт благодари за любовта и подкрепата. През миналия декември той стана първият римски папа със свой акаунт в „Туитър”, като целта беше да достигне до повече вярващи. Неговите съобщения на английски език бяха следени от над милион и половина потребители.
Ватиканът архивира съобщенията на папата в „Туитър” на своя сайт. Те са под името папа Бенедикт XVI.