Папата оставя зад гърба си разединена църква

Вакантният престол във Ватикана след оттеглянето на папа Бенедикт Шестнайсети е водеща тема за чуждите издания, някои от които не пестят критики, предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - Папата оставя зад гърба си разединена църква | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо, бе хора, винаги търсите само лошото? Не го ли виждате бившият вече папа - през последните седмици направо се срина чисто физически? Защо не допуснете, че човекът просто е болен? Ако е болен напр. от Алцхаймер, тогава постъпката му заслужава само адмирации. Спомнете си за Рейгън - как се сбогува с нацията, защото знаеше какво го чака...

Според мен, абсолютно НЕ разбираш за какво говоря. Според католическата догма, наместникът на Бога на Земята е само един - ПАПАТА. Всички други хора са грешни - и свещениците също. След като си ПАПА, ти си ДЛЪЖЕН ДОКРАЯ НА ЖИВОТА СИ да се бориш с греха и злото - всеки ден, толкова, колкото наистина можеш. На българина му е трудно да разбере това чувство за ПОЖИЗНЕН ДЪЛГ. Ние сме свикнали със схемите: иди си-ела си, на ти куклите - дай си ми парцалките, беж лиске да бягаме, дават ли ти - взимай, гонят ли те - бягай,..... Затова ти е толкова трудно да проумееш, какво е да си верен на дълга си докрай, докато си жив!

Достойно е да се оттеглиш от политика, от бизнес, от партия. Разберете, тук става въпрос за съвсем друго нещо. Ти си ПАПА - наместник на Бога на Земята, духовен водач на милиарди хора. Олицитворение на вековното, непреходното, духовното, а не на телесното, физическото и тленното. Служението на папите е пожизнено и оттеглянето се нарича абдикация, един вид предателство. Замислете се - не е случайно, че за 2000 години има само 2 случая на доброволно оттегляне от папския престол - единият е на Рацингер.

Където има пари и власт над тях и хората рано или късно интересите надделяват! Човешка черта. Бог да ни ръководи!

ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ТОЗИ ПАПА, А И НЕ САМО МЕН. НЯМА ЛИ ДА ИМА ВЕЧЕ КРАЙ НА ТАЗИ ВАТИКАНА И НА ПАПИТЕ ИЗОБЩО? КАКЪВ Е СМИСЪЛА КАТО НЕ ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ПРОПОВЯДАТ, АЛЧНИ СА, РАЗПАСАНИ.....ПРОСТО НЯМА НУЖДА ОТ ЦЪРКВА ИЗОБЩО И ОТ ПОПОВЕТЕ В ТЯХ. ХОРАТА СИ ВЯРВАТ В БОГА И БЕЗ ТЕЗИ БРАДАТИ ДЯВОЛИ.

Които не го интересува не пише и коментари! Знае се, че има мълчание когато нещо не те интересува! Интелекта предопределя на кое ще обърнеш внимание и ще изкажеш мнение и кое ще подминеш!

Повлияли са се от българския модел-Всичко по две. Е те тва е. Голема работа сме ши знайш, щом вече и папите ще са двама....За кой да се молиш?

Не знам в какво състояние е католическата църква, какви "кирливи ризи" и заговори се крият зад стените на Ватикана, но много харесвам Йозеф Рацингер, още от времето, когато беше сред кандидатите за нов папа. Този човек има някакво невероятно излъчване или поне аз така гоп усещам. Малко ми е тъжно, че се оттегля от длъжността си, но пък му се възхищавам за куража да го направи, преди да е станал за посмешище. Колко много други нямат това мъжество! Дано се радва на дълъг и спокоен живот, неизмъчван от болести, поне доколкото е възможно.

Къде го видя това излъчване в Рацингер! Разбирам, че мненията по тези въпроси са крайно субективни, но все пак има някакви общи рамки - не може човек да става смешен с изказванията си. Как така огромното мнозинство от хора виждат в Рацингер един затворен, непохватен, спечен, консерватевен човек, а точно ти видя в него някакво излъчване. Излъчване имаше Йоан Павел Втори, истински харизматична личност. Дори немощен и много болен, той не беше "посмешище", както казваш, а вдъхваше уважение и респект. Уважение затова, че не изостави пожизненото си служение, пожизнения си дълг, а до последния си дъх служеше и обединяваше католиците в цял свят. Най-лесно е да абдикираш от отговорностите при първия скандал, но дали е най-достойното???

Да им имаме разединението и кризата. У нас такава няма има само воня, смрад и изпраж...я.

НЕ МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА СЕ ТВЪРДИ ЗА РАЗЕДИНЕНИЕ В ЦЪРКВАТА.ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА МАРТИН ЛУТЕР СА ИЗТЪКВАНИ МНОГО ОТ СВОЕВОЛИЯТА НА НЯКОЙ КАРДИНАЛИ В РАЗРЕЗ С ДОКТРИНАТА НА САМАТА ЦЪРКВА.В ТОЗИ СМИСЪЛ РОЛЯТА НА НЕГОВО СВЕТЙШЕСТВО БЕНЕДИКТ 16 Е ОБЕДИНИТЕЛНА.