29-годишният мъж е обвинен в това, че на 25/26 декември 2014 г., в град Завет, област Разград, е нападнал в дома му 75-годишния Николай Димитров. Със сила и заплахи, той отнел от стареца 220 лева и мобилен телефон, след което го убил. Трупът му бе открит обаче чак след близо два месеца в местния язовир "Мелницата", а аутопсията установи, че е бил удушен. 

Задържането на Филков в Германия е в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура - Разград Европейска заповед за арест. Предстои произнасянето на немския съд по допускане на фактическото му предаване на българските власти за продължаване на разследването по делото, уточниха от пресцентъра на прокуратурата.

През март МВР съобщи,  че убиецът на бащата на съдия Геновева Димитрова от Софийски градски съд е установен, но е успял да избяга от страната и е обявен за международно издирване и му е повдигнато задочно обвинение.

Тогава стана ясно, че Филков е бил разпитван по времето, когато Димитров се издирваше, но след това заминал за чужбина, още преди тялото на жертвата да бъде открито.

Задържаният е неосъждан, но криминално проявен. 

Убийството е извършено около Коледа, когато съпругата на убития възрастен мъж отишла на гости при дъщеря им в София.