Мъжът е осъден за това, че на 18 юли 2015 г., по пътя Кричим - село Устина, е управлявал лек автомобил, без да има необходимата правоспособност и нарушавайки правилата за движение, при което е причинил смъртта на двама младежи, съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата в Пловдив.

При разглеждане жалбата на подсъдимия срещу присъдата е констатирано, че той е напуснал страната. Пловдивският апелативен съд е издал Европейска заповед за арест спрямо Чавдаров, след което било установено, че се намира на територията на Германия. След задържането му немските съдебни власти са разрешили предаването му в България за продължаване на наказателното производство срещу него. Това е първата Европейска заповед за арест, издавана от Апелативния съд в Пловдив.

Оттам уточниха, че присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд, влязла е в сила и мъжът вече изтърпява наказанието си.

Фаталният инцидент


Вечерта на 18 юли 2015 г. около 20.30 часа, 23-годишният тогава Ангел Чавдаров срещнал свои приятели – единия на 25 г., а другият - на 21 г. С управлявания от него "Форд“ тримата тръгнали от Кричим за Устина. Поради навлизане в опасни завои пътят бил сигнализиран със знак, ограничаващ скоростта до 60 км/ч. Въпреки това, подсъдимият се движил със 120 км/ч. Излязъл от завоя и се ударил челно в идващия насреща камион „Камаз“. В резултат на произшествието двамата пътници починали.

При разглеждане на делото е установено, че подсъдимият не е посещавал курсове за обучение и не притежава свидетелство за правоуправление. Санкциониран е за управление на МПС без необходимата правоспособност. Автомобилът, с който е причинена катастрофата, е закупен няколко месеца по-рано, но не е регистриран в КАТ.