850 полицейски служители са били ангажирани с охраната на протестните действия днес. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От Главна дирекция "Национална полиция" обобщават, че на територията на страната са проведени общо 17 протестни действия. 10 от тях са били заявени и регламентирани по установения ред.

В протестите са участвали приблизително 1255 души и 340 моторни превозни средства.

От различни ОДМВР са съставени общо 11 акта за установени административни нарушения.

Задачата на полицията остава опазване на обществения ред и сигурността, както и недопускане на ограничава движението на хората. МВР отново апелира протестиращите да спазват закона и разпорежданията на униформените служители. 

Протести в няколко града в страната се проведоха тази неделя.

Автошествие блокира за близо 2 часа магистрала "Хемус" край Шумен. Протестиращите изразиха недоволството си от високите данъци и поискаха реформа в здравеопазването и съдебната власт, както и оставка на правителството.

В Стара Загора протестиращи затвориха подстъпа до магистрала "Тракия".

Шествието им премина през целия град и завърши на изхода на магистралата, където след преговори с полицията успяха да затворят подстъпа до магистралата.

Протестиращите настояват за оставка на правителството и промяна на системата, като недоволството им е заради социалната несправедливост и ниските доходи. По време на протеста имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия.

В Благоевград протестът започна пред Югозападния университет и продължи с шествие в града. Полицията затвори всички изходи към Е79 и въпреки опитите на протестиращите те не успяха да излязат организирано от пределите на Благоевград. Все пак част от автомобилите достигнаха до Железница, където обаче полицията не допусна затваряне на пътя.

На граничен пункт Кулата блокада също нямаше. Протестиращите се събраха в село Кулата, непосредствено до границата, но там части на жандармерията не им позволиха да излязат на главния път за Гърция. Впоследствие автомобилите се отправиха към Сандански, но и там полицията взе мерки и с масирано присъствие не позволи затваряне на Е79.

Протест има тази вечер и във Велико Търново. Планира се автошествие.

В Сливен протестното шествие премина през града и се отправи към пътен възел Петолъчката. Движението там беше блокирано за повече от 1 час и половина.

Протестиращите издигнаха искания за смяна на системата и подобряване на стандарта на живот. Недоволните граждани заявиха и готовност да продължат с протестите ,докато се удовлетворят исканията им".

Във Враца протестиращите направиха автошествие с искане за смяна на системата. С надути клаксони и развети знамена шествието прекоси два пъти целия град.

Протест имаше и в Бургас. Недоволството беше насочено срещу цената на горивата, както и срещу социалната политика в държавата. Протестиращите се отказаха от първоначалната идея да блокират за поредна неделя движението до и от магистрала "Тракия", затова поеха на автошествие по улиците на града и насочиха гнева си към бензиностанциите, на които спряха, за да заредят за "жълти стотинки".

В София временно бе спряно движението по бул. "Цар Освободител" заради протест.