Започва умъртвяването на близо 40 хиляди прасета в село Брестак, община Вълчи дол, Варненска област. Преди дни там бяха открити три огнища на африканска чума, съобщава Дарик радио.  

Фермата е свързана с другия комплекс, в който бе открита заразата - с. Никола Козлево.

Все още не е ясно къде е било първичното огнище и откъде е тръгнала епидемията.

По време на заседанието на областната епизоотична комисия във Варна стана ясно, че се е наложило да бъде определена нова площадка за загробване на животните.

В първоначалното избрано място имало скали, които няма как да бъдат взривени заради намиращ се в близост газопровод.

Областният управител на Варна Стоян Пасев поясни, че новата площадка е съгласувана с всички институции и е съвсем близо до свинекомплекса. 

"Евтаназията на животните започва от днес и се очаква да продължи 10 дни", това коментира пред радиото Георги Чобанов от ресорното ведомство.

Бе взето и решение кметовете на общините от Варненско да представят списък с наличните животни в стопанства до края на януари.

Кметовете на всички населени места във Варненска област отново тръгват на обход по личните стопанства, за да проверят дали в тях се отглеждат нерегистрирани прасетa, реши Областната епизоотична комисия. 

Областният управител Стоян Пасев посочи, че проверките трябва да са особено стриктни около действащите свинеферми в Любен Каравелово и Игнатиево, както и в общините Аврен, Бяла, Дългопол и Провадия, заради източнобалканската порода прасета, които по думите му "отдавна трябваше да са оградени".

Очаква се евтаназията на животните да приключи до две седмици, в същия срок вероятно ще има яснота откъде е тръгнала заразата, допълни шефът на дирекцията по здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите в земеделското министерство д-р Георги Чобанов.