Всичките около 24 000 прасета в индустриалната ферма в с. Никола Козлево, където е констатирано огнище на Африканска чума по свинете (АЧС), ще бъдат умъртвени. Това бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен.

На него присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков, заместникът му д-р Цвятко Александров, директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георги Георгиев, представители на Министерството на земеделието, горите и храните и други институции.

Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, при спазване на нормативните изисквания. Мястото на загробване на труповете е съгласувано със съответните институциите, бе съобщено на заседанието.

Проф. Паскал Желязков изрази съжаление, че не могат да се приложат мерки по отделяне на заразените от болните прасета. По думите му няма яснота как заразата е проникнала във фермата и ще се търси причината за това.

Предполага се, че вирусът може да е пренесен в предприятието от гризачи.

Не се предвижда да бъдат съкратени около 70-те работници в индустриалната ферма, каза на заседанието неин представител.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в община Никола Козлево, както и десеткилометрова наблюдавана зона.