Това заявиха природозащитници от Алианс за национален парк Рила, Български център за зелена икономика и Национално движение "Екогласност", цитирани от БГНЕС.

Министерството на околната среда и водите твърди, че това е дело на неизвестен извършител, въпреки че фирмата "Рила Спорт" обслужва лифта и дава под наем ски на скиорите, спускащи се по пистата, направена от неизвестния извършител, заявяват екозащитниците.

Дошлите от Брюксел еврочиновници трябваше да установят на място фактите на унищожаването на природата в националния парк Рила, който е европейско природно наследство.

Природозащитниците се оплакаха, че не са били поканени от ръководителя на мисията - шефа на правния отдел съм ГД "Околна среда" Жан-Франсоа Бракеланд и сътрудниците му. Те били придружени "на мястото на сечта с подбудителя й Славейко Стайков – директор на "Рила Спорт" и покровителстващия го чиновник от МОСВ – Михаил Михайлов, шеф на дирекция по опазване на природата", обявиха еколозите.

"Евроиновниците се качиха на незаконния лифт и се разходиха до Седемте езера като на връщане заявиха, че не се забелязват нарушения наевропейското право и че обмислят прекратяване на наказателната процедура срещу правителството на България за сечта в Рила поради липса на видими нарушения", се казва в съобщението.
Природозащитниците се оплакаха, че никой от еврочиновниците не е предоставил смислен отговор на въпроса как са стигнали до този извод, "след като са посетили мястото на престъплението само с извършителите и покровителите им и без петиционерите, които да им покажат къде е била изсечената гора".

Природозащитната общност обяви, че е възмутена "от този скандален акт на безотговорно отношение на еврочиновници към преките им задължения" и свиква протест утре от 10.00 ч пред сградата на ЕК на ул. "Московска" в София.

Вчера стотици местни граждани протестираха над Банско и Сапарева баня срещу исканията на природозащитниците.