Това каза днес на конференция за борбата с бедността и социалното изключване в България зам.-министър Валентина Симеонова. Кръглата маса е организирана от КТ "Подкрепа", Националния съюз на трудовопроизводителните кооперации и КРИБ.

Така ще се прекрати порочната практика хора със социални помощи да не работят, въпреки че имат възможност за това, както и да се квалифицират, категорични са от социалното министерство.

Новата мярка, ще започне да се прилага от 1 май, като кметовете на общините ще предоставят работа, свързана с озеленяване, социални услуги, услуги в сферата на образованието и медицинските дейности.

Предвидена е и нова промяна, свързана с отговорното родителство, според която семейните помощи за деца ще се получават само при условие, че детето е имунизирано и е минало през задължителни медицински прегледи.

Симеонова и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев се обединиха около тезата, че в България съществува професия "социално слаб" и тази практика трябва да бъде преустановена. Симеонова коментира, че това не може да стане само по административен ред, а със съответните реакции и чувствителност на обществото към проблема.

Според данни, цитирани днес от международния секретар на КТ "Подкрепа" Веселин Митов, 33 млн. работници в ЕС са с мизерни заплати, 12 млн. души работят на срочни трудови договори, а 18 млн. живеят под прага на бедност. Синдикалистите уточниха, че за различните страни този праг не е еднакъв. Митов даде пример, че в Белгия 15,2 процента от жителите са бедни, но там прагът на бедност е 826 лв., а у нас е 211 лева.

В ЕС общо за бедни се считат тези, които имат под 60 на сто от средния доход за страната.