Подобно на известните стентове, които са широко приложими при сърдечно-съдови заболявания и се поставят в артериите, спасявайки живота на пациенти с риск от инсулт, инфаркт, аневризми, в България вече се поставят и уретрални стентове.

Първата такава серия амбулаторни манипулации се извърши в столичната Хил клиник наскоро от урологочния екип на клиниката д-р Боцевски, д-р Коцев и д-р Георгиев под ръководството на специалисти от Allium. Най-често на процедурата се подлагат мъже с уголемена простата, която притиска уретрата и пациентите задържат урина. Състоянието освен дискомфорт създава опасност от хидронефроза на бъбрека. Стентът възстановява проходимостта на канала и създава условия за силна, непрекъсната струя, пълно изпразване на пикочния мехур и общо подобрение на процеса на уриниране.

Уретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък. Пациентите получават мигновено облекчаване и спонтанно уриниране. Стентът представлява спираловидна еластична структура, покрита с кополимер. Покритието не позволява срастване с тъканта и се приема много добре от организма. Веднъж въведен в уретрата, стентът се освобождава и разширява. Опитният уролог предварително анализира индивидуалните особености на всеки случаи и подбира подходящата дължина на стента.

Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно.

Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране.

В Хил клиник разполагат и с други иновативни методи за лечение на заболявания на простатата. Болничното заведение е единственото в България място, където разполагат с прочутия Зелен лазер и работят от години с него, имат повече от 600 успешно излекувани пациенти. Зеленият лазер е иновативна доказана технология за безкръвно и безболезнено «изпаряване» на увеличена простатна жлеза – проблем, с който се сблъскват огромна част от мъжете в зряла възраст. Процедурата със Зелен лазер е бърза и безопасна, трае по-малко от 1 час и още на другия ден пациентът се изписва. Периодът на катетъризация е драстично намален. Само след 2 седмици мъжът може да води пълноценен сексуален живот! Зеленият лазер е единствена възможност за хора с диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, защото при него не е нужна пълна упойка. Той спестява кръвопреливане, болничен престой, превръзки, смяна на катетри и куп други неудобства.

Карциномът на простатната жлеза e често срещано заболяване с фатален край, но може да бъде напълно излекуван, ако бъде открит в ранен стадий. За пациенти с рак на простатата, както и тумори в бъбреци, легенче, пикочен мехур, уретер, във високотехнологичното болнично заведение лекуват чрез безкръвна лапароскопска операция. Това е щадящ за пациента и ефективен като хирургична намеса метод, като консултациите и операциите се извършват под ръководството на проф. Щолценбург от Лайпцигската Университетска болница – един от топ уролозите в света в момента.

За консултация с уролог на Хил клиник можете да запазите час на (02) 439 31 31.