Според експертите това е най-голямата сума, налагана от комисията за подобно нарушение, предаде Дарик.

Глобеният е шеф на клон на финансова институция в Северна България. Той  е правел неприлични предложения чрез SMS на своя подчинена, докато тя била в отпуск по майчинство, но след отказ от нейна страна, последвали заплахи, че ще бъде съкратена.

В Закона за защита от дискриминация най-високата глоба за извършване на сексуален тормоз е 2000 лева, но експертите в случая открили три форми на подобен тормоз и наложили общата глоба от 4500 лева, каза Есен Фикри от комисията. 
Той обясни, че за писането на SMS-ите с неприлично съдържание,  комисията е наложила най-високата санкция от 2000 лв. А за това, че връщайки се от работа, жената е била заплашена, че ще бъде уволнена, е ноложена глоба от 1000 лева. Третото нарушение е за това, че откакто се е върнала на работа, докато бъде уволнена, тя не е можела да си върши работата, тъй като работата й е свързана с компютър и достъп до определени системи, за което се е искала парола, а тя нямала такава.

Според Фикри предвид деликатността на проблема, доказването на сексуалния тормоз е труден процес.
„Най-общо такива ситуации се случват вербално, няма свидетели на казаното, на изреченото, от друга страна и неудобството да представиш на показ един такъв деликатен въпрос, срамът и унижението да бъдеш подложен на такова отношение са фактори, които възпрепятстват подаването на такива жалби", добави Есен Фикри.

Жалби за сексуален тормоз се подават сравнително рядко, сочат статистиките на комисията.