Техният сигнал вече се разследва от полицията и Регионалната екоинспекция в Хасково.

Заложената отрова е причинила смъртта на три вълка, лисици, домашно куче, таралеж и няколко птици. В акцията е участвало служебното куче Барс, което наскоро е преминало специален курс в Унгария за откриване на отровени птици и животни.

Сигналът за заложените отровни примамки е подаден миналата седмица от ловци, които са открили отровната примамка - труп на овца и кланичен отпад, поръсени със странна субстанция, край с. Стражец, Област Кърджали през уикенда, съобщиха от "Зелени Балкани".

В близост до примамката те намерели умрели три вълка и куче, което говори за изключително силна и бързодействаща отрова.

От екоорганизацията припомнят, че използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона.

Отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго. Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе до човешки смърти.

До понеделник никоя държавна институция не е реагирала на сигнала, затова ловците потърсили съдействието на "Зелени Балкани".

На другия ден е организирана съвместна проверка на терен, на която са присъствали представители на "Зелени Балкани", Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с кучето Барс, полиция и Регионалната инспекция по околна среда и водите Хасково.

На място е установено, че причинителят на престъплението се е опитал да прикрие следите си, защото голяма част от първоначално намерените от ловците отровени животни били изчезнали.

Благодарение на Барс и наличните екипи, които са направили претърсване, са  намерени части от отровения вълк, умряла лисица, таралеж, както и части от заложените примамки и отрова.

Отровените животни са били ядени от други хищници, така че се очакват още жертви, отбелязват от "Зелени Балкани".

Всички доказателства за извършеното престъпление са събрани и предадени за изследване. Има заподозрян, повдигнато е съдебно производство като нарушителят ще бъде наказан с цялата строгост на закона, допълват от екоорганизацията.

Отрядът на БДЗП с кучето Барс и екипи на "Зелени Балкани" продължат да патрулират в района, за да предотвратят повторно залагане, затрудняване на разследването или още жертви на отровите.