Трите момичета - на 15 и 16 години, миналата седмица са се качили в самолет на турските авиолинии от лондонското летище Гетуик за Истанбул. Оттам те са се прехвърлили в Сирия и вече са били забелязани в сирийския град Тал Абияд, контролиран от силите на групировката "Ислямска държава", пише в. "Стампа", цитиран от БТА.

Историята на трите приятелки от детинство - 15-годишната Шамима Бегум, 16-годишната Кадиза Султана и 15-годишната Амира Абазе, потресе Великобритания.

След като полицията започна издирването им, днес техните семейства отправиха пореден призив към децата си да се приберат у дома.

Трите британски момичета, които са учели в едно и също училище в Лондон, са само част от западните девойки, които отиват в Сирия, за да се влеят в редиците на ИД. Малко известен факт е обаче, че тези момичета са подмамвани да тръгнат на джихад от добре образована шотландка. Това е Акса Махмуд, на 20 години, родена в Глазгоу в семейството на пакистански имигранти. Всичките четири деца на семейството са завършили престижни шотландски колежи.

Допреди две години Акса е била типично британско момиче, израснало с книгите за Хари Потър и с филмите от серията "Игрите на града". Тя си падала също по музиката на Колдплей.

През ноември 2013 г. Акса, която тогава е на 19 години, казва на родителите си, че иска да попътува из Европа. Те я пускат и тя изчезва безследно за 96 часа. Накрая се обажда по телефона и казва, че е в Сирия. Оттогава живее в сирийския град Ракка, бастион на ИД и ръководи джихадистка бригада, съставена само от жени, които контролират бордеите на терористичната групировка в града.

В тези бордеи са докарвани отвлечени иракски момичета язиди и Акса, която вече е приела бойното име Ум Лайт, ги убеждава да не се противопоставят на джихадистите, превърнали ги в свои робини.

Акса отговаря и за пропагандата в социалните мрежи. Тя разпространява послания на ИД, за да привлича кандидатки за джихадистки булки и именно тя първа се е свързала с една от трите изчезнали лондонски ученички - Шамима.

Днес семейството на Акса се е отрекло от нея.

Според експерти няколко са причините, които тласкат млади жени да отиват на джихад в Сирия, пише в. "Дейли телеграф". На първо място, това е познанството с хора, които вече са отишли в редиците на ИД. Също така романтичната представа за ролята на съпругата на джихадистите и отхвърлянето на западната култура на салоните за красота и бутиците за маркови стоки.

Смята се още, че момичетата, отишли на джихад в Сирия и в Ирак, са уязвими и изпълнени с надежди за по-добро бъдеще, отколкото това, което биха имали в родните си западни страни. Но трите лондонски ученички са били много добри ученички и са имали винаги отлични резултати, казват техните близки и преподаватели.  

Британският премиер Дейвид Камерън призова британските училища да бъдат бдителни в битката с ислямския екстремизъм и да противодействат на опитите за привличане на млади хора в екстремистки организации.

За учудване на Скотланд ярд нито Турските авиолинии, с които те пътували, нито британските гранични власти са съобщили, че трите се опитват да заминат без придружител за Турция, откъдето се знае, че минава маршрутът на желаещи да влязат в Сирия, отбелязва британският вестник "Телеграф". Едната от тийнейджърките най-вероятно е използвала паспорта на по-голямата си сестра.

Франция отнема паспорти

Междувременно властите във Франция конфискува паспортите на шестима французи, готвещи се да заминат за Сирия, съобщи Франс прес, като се позова на осведомен източник.

Паспортите на шестимата пълнолетни мъже, както и личните им карти, бяха конфискувани за срок от шест месеца, който може да бъде удължен. Това е първото прилагане на приетата през ноември клауза в закона за борба с тероризма, позволяваща изземането на лични документи на високорискови лица, за които има информация, че се готвят да пътуват към зони на бойни действия.
В замяна на иззетите паспорти мъжете са получили разписки, предаде БТА.

Премиерът Манюел Валс предупреди в отговор на журналистически въпрос, че "ще има и други".