Трагедията се случи на 20 юли на неохраняемия плаж "Липите" край село Синеморец.

Двамата мъже, които не са се познавали, чули виковете за помощ, влезли в морето, въпреки силното вълнение "сологан", което е било между 2 и 3 бала. Те успели да спасят децата, но мъртвото вълнение ги отнесло навътре в морето и те се удавили.

"Две семейства с деца бяха във водата. И една жена започна да пищи, че децата се давят. Мъжът ми беше с нашия син във водата. Каза му - "Филипе, излизай от водата". Аз го поех и го извадих, а съпругът ми направо се метна, нищо не можах да му кажа. Метна се във вълните да ги спасява. И другият мъж, другият загинал направи същото", разказва през сълзи Ани Тодорова.

Тя и съпругът й са оперни певци и живеели в Прага с 11-годишния си син Филип. Работели в пражката опера, но често пътували до България, а лятната ваканция прекарвали на българското Черноморие.

По думите на Ани Тодорова семействата, чиито деца били спасени с цената на живота на съпруга й и Христо Стефанов, не само не са благодарили, но и избягали от плажа преди телата да бъдат извадени.

"Изчезнаха. Нито останаха да видят ще намерят ли Петър и другият човек, нито изчакаха. Само искам да им кажа, че не им прави чест. И мога да ви кажа, че вие го наричате герой, но за такива хора не си струва. Наистина не си струва за такива хора да правиш нещо. Защото Петър остави едно малко дете...нямам думи", плаче жената.

Другият загинал е 49-годишният Христо Стефанов. Малко преди фаталния инцидент, той казал на съпругата си, че от суеверие няма да влиза във водата, защото е Илинден. Чувайки виковете на давещите се деца обаче не се замисля и се хвърля да ги спасява.

И двамата мъже били добри плувци, разказват близките им. Петър Тодоров дори е бил професионален гребец.

В неделя с решение "на подпис", на неприсъствено заседание, правителството отпусна по 10 000 лева на всяко от семействата им.