Властите са обвинили за нападението в Сирт намиращата се извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Атаката е най-смъртоносната от всички , извършени от ПКК от началото на антитерористичната кампания на правителството срещу кюрдските бунтовници миналия месец, посочва АФП, цитирана от "Фокус". 

Вижте снимки >>>

Само преди ден ИД призова за джихад срещу Турция и завладяване на Истанбул. Призивът е отправен във видео от командир на ИД, който критикува турския президент Реджеп Ердоган заради присъединяването на Турция към международната коалиция начело със САЩ, която воюва с "Ислямска държава".

Във вторник в интервю пред британския вестник ''Телеграф'' един от основателите на Кюрдската работническа партия (ПКК) заяви, че кюрдите настояват Вашингтон да стане посредник за потушаване на възобновения конфликт между ПКК и Анкара.

Чемил Байик категорично заяви, че отхвърля каквато и да била идея за едностранно спиране на огъня в наскоро възобновения конфликт с Анкара, в който досега са убити над 20 полицаи и войници, докато пък Турция атакува цели на кюрдите. Но Байик подчерта, че ПКК биха приели спиране на огъня, но само ако гарант стане САЩ.

Въоръжено нападение срещу полицаи в Истанбул

Един полицай е леко ранен при въоръжено напападение срещу полицейски пост на входа на двореца Долмабахче в Истанбул, където се намира офисът на премиера, съобщи в. ”Хюриет дейли нюз”.

Двама нападатели са хвърлили взривно устройство, след което са стреляли по полицаите с автомати. Те са били задържани, докато бягали към сградата на германското консулство, предаде турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк, цитиран от БНТ.

Турската телевизия НТВ съобщи, че е прекъснато движението по булевардите около двореца, който се намира недалеч от кулата Галата в европейската част на Истанбул.