"България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в Съюза", заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с българската общност в Пекин, с дипломати и служители в посолството на страната, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Той бе посрещнат с изпълнение на песента "Една българска роз".

Срещата постави официалното начало на визитата на Плевнелиев в Пекин по покана на колегата му Си Дзинпин. Това е първото държавно посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам.

Визитата ще премине под знака на 65-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и Китай.

На срещата Росен Плевнелиев подчерта, че България има роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Китай. Той припомни, че България е втората в света, признала Китайската народна република и този факт е високо ценен от китайската страна.

Държавният глава изтъкна, че страната ни е заинтересована от осъществяването на различни проекти в сферата на инфраструктурата, като например магистрали, тунели, ж.п. линии, хидросъоръжения, индустриални зони, пристанища, летища в рамките на програмата, обезпечена с 10 милиарда долара, на китайското правителство за реализирането на проекти в Централна и Източна Европа.

Държавният глава определи като отлични отношенията между двете страни и открои като много интензивен политическия диалог.

В понеделник той ще бъде посрещнат с церемония във "Великата зала на народа" в Пекин от президента Си Дзинпин.

След официалните разговори между двете делегации в присъствието на двамата президенти ще бъде обявено Съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество между България и Китайската народна република и ще бъде подписана Спогодба за морски транспорт между правителствата на двете държави.