Деца са 29 от загиналите, а шест са жени.

Терорист самоубиец се е взривил в неделя между касите и детските атракциони в парка в града, който е столица на пакистанската провинция Пенджаб, граничеща с Индия. Между 8 и 10 кг тротилов еквивалент е била мощността на взривното устройство, в което – за по-големи поражения - е имало метални сачми.

Лахор е вторият по големина град Пакистан. Населението му е около 9 милиона души.

Посетителите в парка "Гулшан-е-Акбал" са били необичайно много заради католическия Великден, празнуван от християните в Пакистан.

Вижте снимки >>

В момента на експлозията в парка и в детския му кът са се разхождали много семейства с деца, но не е имало охрана - нито патрулиращи полицаи, нито охранители на пост.

Отговорността за терористичното нападение е поета от групировката „Джамаат ул-Ахрар”, която е част от движението на пакистанските талибани.

"Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание до премиера Наваз Шариф, че влязохме в Лахор. Той може да прави каквото си иска, но няма да ни спре. Нашите камикадзета ще продължат с тези атаки", заяви говорител на групировката.

По открит на мястото на взрива личен документ властите предполагат, че атентаторът е бил 28-годишен пакистанец от Музафаргарх, град в Пенджаб. Двама негови братя са сред 15-те арестувани по подозрение, че са участвали в подготовката на престъплението.

В провинцията е обявен тридневен траур, а министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф е отложил планираното си посещение във Великобритания.

От своя страна британският премиер Дейвид Камерън е обещал помощ за пострадалите. „Ние ще направим, всичко по силите ни, за да помогнем”, е написал той в Туитър.

Снощи генералният секретар на ООН Ба Ки Мун осъди терористичния акт в декларация, цитирана от РИА Новости. Той призова правителството на Пакистан "да положи максимум усилия за сигурността на всички хора в страната, включително религиозните малцинства".

Президентът Росен Плевнелиев е изразил съболезнования към пакистанския президент Мамнун Хусейн по повод варварския акт в Лахор.

"Тероризмът и насилието са неприемливи и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Още по-силна е болката и яростта, когато бъдат отнети невинни детски животи - подчертава в телеграмата си държавният глава. - Република България остро осъжда всеки акт на насилие срещу невинни хора".