Той избяга от местопрестъплението на 22 март и е познат от кадрите на охранителните камери като "мъжа с шапката".

В разпространените днес нови видеозаписи се вижда, че мъжът побягва през паркинга на летището обратно към града. Пеш той стига до широкия център, където следите му се губят. По пътя той изхвърля връхната си дреха и остава по риза, но с шапката на главата.

Съобщението за издирване е придружено от „вероятния маршрут“, който заподозреният е изминал за около час и 50 минути. Публикуван е от в. „Либр Белжик“ и други медии.

Описанието по данни от камери започва така: „излязъл от сградата на летището, минал пред „Шератон“ и през паркинга AVIS... Пресякъл пеш община Завентем, където се отървал от светлото си сако...“

Сега следователите търсят изхвърлената връхна дреха, вероятно защото от нея може да бъде извлечена следа от ДНК, предаде БТА. Търсят се също свидетели, които може да са се разминали по пътя си с терориста и да са видели накъде е продължил.

Вижте снимки на заподозрения и дрехите му >>

Известните досега кадри и новите, представени днес, не дават възможност за лицево разпознаване на престъпника. Затова всички граждани в Белгия бяха помолени преди седмица да запазят всички записи от охранителни камери, които са на тяхно разположение, заснети между 15 и 25 март.

Прокуратурата призова за съдействие и от чужденци, които са се намирали в момента на атентата на летището или в близкия хотел. Открита е международна телефонна линия за свидетели, създаден е и имейл за анонимни сигнали.

По-рано се разбра, че джихадистите, които извършиха атентатите  в Брюксел, са планирали да действат в почивните дни около Великден, пише белгийският вестник "Соар".

Ако този план бе осъществен, жертвите вероятно щяха да са много повече, коментира "Фокус".

Следователите са все по-склонни да смятат, че атаката на летище „Завентем“ е трябвало да бъде извършена по Великден, най-вероятно в неделя, 27 март. „Има много възможности, но тази хипотеза е разглеждана като най-вероятната“, казва близък до разследването източник.

Два дни след трагедията в Брюксел турският журналист Фарук Озгюн заяви, че атаките са били планирани за Великден, въпреки че той говори за понеделник, а не за неделя. Според него Салах Абдеслам е трябвало да участва в атентата.

Тази хипотеза е получила потвърждение от редица нови данни, разкрити в разследването, посочва източникът на "Соар".

По злощастно съвпадение на католическия Великден тази година беше извършен ислямистки атентат. Но това стана в Пакистан, където живее и християнско малцинство.

Терорист самоубиец се взриви на детски кът в оживения парк в град Лахор. Загинаха над 70 души, сред които много деца.

Според отделно съобщение, Наджим Лахрауи, един от двамата атентатори самоубийци от летище "Завентем", на два пъти е работил временно в Европейския парламент. Това предаде вчера RTL, позовавайки се на свои и официални източници.

„Едно от лицата, извършили терористичните атаки в Брюксел е работило във фирма за почистване, която има договор с Европейския парламент” се потвърждава и в съобщение на ЕП. Става дума за краткотрайна работа в сградите на институцията - по един месец през 2009 и 2010 година.

„Както се изисква по договор, фирмата е дала на Европейския парламент доказателство, че лицето няма криминално минало”, уточнява ЕП.

Това лице е Наджим Лахрауи, заподозрян, че е подготвял взривните устройства за нападенията в Париж на 13 ноември м.г. и в Брюксел на 22 март. Това е потвърдил източник, близък до разследването.

Лахрауи е заминал през февруари 2013 г. в Сирия, където се е включил в „Ислямска държава”.

В Европа е забелязан отново миналата есен. При проверка на документи на 9 септември м.г. 2015 г., той бил със самоличност (фалшива) Суфиан Каял. А заедно с него били Салах Абдеслам, сега ключов заподозрян за атентатите в Париж, и Мохамед Белкаид, убит при полицейски обиск на 15 март в брюкселския квартал Форе.

ДНК следи на Лахрауи са били открити по остатъците от взривните устройства в зала „Батаклан” в Париж и в националния стадион в предградието Сен-Дени. Такива следи имало и в апартамента в брюкселския район Скарбек, където са били изработени експлозивните колани за атентаторите камикадзе.

Лахрауи е наел и едно от тайните квартири на групата в Овле, близо до Намюр (Южна Белгия). Подозира се също, че той е поддържал телефонна връзка с някои от нападателите, окървавили Париж на 13 ноември м.г.

Салах Абдеслам ще бъде постоянно наблюдаван с видеокамери в килията си, щом бъде прехвърлен от Белгия във Франция, съобщава RTL. Целта е да не се допусне той да се самоубие преди да бъде съден. За момента Абдеслам е в затвора в белгийския град Брюж.

Прехвърлянето му във Франция – може би с хеликоптер, може да стане съвсем скоро. Възможно е обаче да се отложи, ако белгийската прокуратура поиска да го задържи за още разпити, пояснява RTL.