Следващата седмица започва изплащането на забавените плащания с фирмите-подизпълнители, които работят на последния участък от лот 4 на магистрала „Тракия”. Захариева отчете съществен напредък на работата по последния лот, но въпреки това пусковият срок – 31 май няма да може да бъде спазен, предаде "Фокус".

Според нея, независимо че има подобрение от последната й инспекция, фирмата-изпълнител трябва да подобри съществено организацията по отношение инертните материали.
Регионалният министър посочи, че не се работи на участък от 304 до 310 км. „Техника има, но очевидно имат проблем с инертните материали”, каза Захариева.

Тя е настояла да се достави още техника за натрошаването на инертните материали, както и такава за полагане на циментовата стабилизация и асфалта. Захариева препоръча и, ако е необходимо, да се доставят инертни материали и от други места, а не само от кариери край новостроящото се трасе.

„При добра организация на работа магистралата трябва да бъде открита до началото на активния летен сезон. Няма абсолютно никаква друга пречка в момента, освен организацията на работа и инертните материали”, допълни министър Захариева.

От фирмата-изпълнител са внесли в агенция „Пътна инфраструктура” искане за удължаване срока на договора заради форсмажорни обстоятелства. В момента двете страни са в процес на договаряне.

Според Иван Иванов, представител на фирмата-изпълнител на строителството на лот 4, магистралата може да бъде готова до средата на юни, ако времето не позволява, пусковият срок може да бъде краят на юни.

При предишната си инспекция на магистралата Захариева заяви, че строежът изостава и че за да стане готова автомагистрала "Тракия" в срок, мобилизацията на работата трябва да се увеличи. С това темпо на работа обаче няма как да се случи, посочи тогава Захариева. Нейната оценка бе, че за да бъде отворено трасето до началото на активния летен сезон, техниката и хората трябва да се увеличат по четири. Тя допълни, че не намира причина да не се строи, при положение, че по нейна информация е осигурено финансиране.