В обръщение, изпратено до медиите, заместник-председателят на СДС Румен Христов заявява, че прави един от най-трудните си избори. Христов бе и кандидат за президент от СДС на изборите, но не успя да привлече и 3% от избирателите.
Той бе и в основата на бламирането на Мартин Димитров, относно споразумението в ДСБ за Синята коалиция. След злополучното заседание на НС на СДС Мартин Димитров бе принуден да подаде оставка, което предизвика предсрочни избори за лидер на партията.

„Най-важното в момента е Съюзът на демократичните сили да излезе обединен и по-силен след изборите за председател. В последния месец чух от хората в СДС много окуражителни думи, но и критики. Чух призиви да се обединим около една кандидатура, за да няма вътрешни крамоли и разпиляване на енергия. Чух идеи да подкрепим човек, който досега не се е кандидатирал за председател и ще зареди партията с нова енергия. Аз имам една-единствена цел – да не допуснем социалистите да се върнат на власт и СДС отново да влезе в управлението. Моето желание не е на всяка цена да бъда председател. Никога не съм поставял личното си его над каузата СДС. Няма да го направя и сега, се посочва вписмото на Христов.

Румен Христов призовава поддръжниците си „да подкрепят новото начало – един успешен кмет и истински седесар”. По този начин неуспелият кандидат президент на СДС даде явна подкрепа на кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

На 8 юли 2012г. /неделя/ ще се проведат извънредни вътрешнопартийни избори за председател на Съюза на демократичните сили. Изборният ден ще започне в 10.00ч. и ще приключи в 20.00ч. В около 220 избирателни секции в цялата страна 9 000 членове на Съюза на демократичните сили ще упражнят правото си на вот, гласувайки за председател на партията.