В момента президентът и неговият екип подготвят мотивите за връщане на закона, които са в няколко посоки - по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Възрастта за пенсиониране ще се увеличава от 31 декември 2011 г. с по четири месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете, решиха вчера депутите, след като приеха промяна в Кодекса за социално осигуряване с проектобюджета на ДОО за 2012 г.

Днес Георги Първанов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев и с председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев по повод приетия вчера закон за бюджета на ДОО. На срещите синдикалните лидери и Драгомир Стойнев изразиха острото си несъгласие с провежданата от изпълнителната власт политика в социалната сфера, както и от непредсказуемостта в поведението на финансовия министър по отношение на съществуващите договорености в рамките на диалога на Националния съвет за тристранно сътрудничество, се посочва в съобщението.
Те изразиха очакването си държавният глава да наложи вето на осъществените законодателни промени.

Драгомир Стойнев, който е депутат от левицата, пък заяви, че опозицията предвижда да сезира Конституционния съд. Преди това, обаче, ще бъде изчакано ветото на президента, уточни депутатът.
Стойнев заяви, че като председател на комисията е възмутен, че законопроектът не е преминал за обсъждане през комисията. По думите му мерките за пенсионната система са приети „на тъмно”.

Синдикатите са поискали още държавният глава да излезе със становище и позиция по продължаващия конфликт в БДЖ и по отношение на заплахите, които стачката в железниците генерира за националната сигурност.

Президентът Георги Първанов ще възобнови предложението си към изпълнителната власт за провеждане на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност СНС във връзка с рисковете и заплахите за социално-икономическата ситуация в страната. Такова предложение президентът направи през април т.г. и то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на изпълнителната власт, припомнят от прессекретариата на държавния глава.