След нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз прекрати въздушните връзки с руските градове, но сухопътните граници остават отворени. През последните дни обаче все по-често се чуват призиви ЕС да спре издаването на визи за руски граждани. Преди седмица въпросът бе поставен ребром от украинския президент Володимир Зеленски, който призовава Запада да затвори границите си за всички руснаци. Нещо повече - Зеленски предложи дори всички руснаци в Европа да бъдат пратени обратно в Русия, а визите им - анулирани. Изказването на украинския президент даде нов тласък на дискусията по темата, защото тя се е обсъждала нееднократно в други държави (Полша например, Варшава вече обяви, че спира издаването на визи за руснаци).

Според властите във Финландия и други държави, граничещи с Русия, руснаците са започнали да използват летищата им като "междинни пунктове", за да стигнат до други европейски държави и на това трябва да бъдат въведени ограничения.

В същото време има и редица критици на предприемането на подобна стъпка. Според тях една такава забрана ще създаде проблеми и на руски граждани, които са избягали от държавата, защото са несъгласни с политиката на президента Владимир Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц отказа да приеме исканията за забрана на туристическите визи за руски граждани и обърна внимание на факта, че възможност да напускат Русия би трябвало да имат и хората, които бягат от Русия.

"Всички решения, които взимаме, не би трябвало да усложняват живота на онези, които търсят свобода и искат да напуснат страната, за да се спасят от диктатурата в Русия. Това не е война на руския народ, а войната на Путин", каза канцлерът Шолц.

Днес стана известно, че Финландия ще намали 10 пъти туристическите визи за руснаци, но ще разработи хуманитарни визи за активисти и журналисти.

От 1 септември Финландия ще намали броя на визите за руснаци с 80-90%, като обикновените туристически визи ще имат най-нисък приоритет, заяви министърът на външните работи Пекка Хаависто.

В същото време Министерството на външните работи на страната съобщи, че правителството е предложило да се разработи и въведе нов вид хуманитарна виза за руснаци, за да се улесни пътуването на граждански активисти и журналисти.

Преди това Финландският министър-председател Сана Марин заяви, че не е правилно, че докато Русия води агресивна и брутална война в Европа, руснаците могат да живеят така, сякаш нищо не се е случило, и да пътуват в Европа като туристи. Това е несправедливо. Ясно е, че руснаците използват Финландия като трансферна точка, за да отидат на почивка в други страни през нас", каза тя.

За сравнение - до преди пандемията от COVID-19 финландските визи се издаваха за няколко години, с неограничен брой влизания, а всеки жител на Санкт Петербург и околностите от средната класа имаше финландски "Шенген" в паспорта си. Само през 2018 г. Финландия е издала над 500 000 визи на жители на Санкт Петербург, като 99,6 % от тях са били многократни визи.

В понеделник латвийският министър на външните работи Едгар Ринкевич съобщи в Twitter, че Латвия и други сходно мислещи държави в региона работят за намиране на политическо и правно решение, което да попречи на руски граждани с визи на Европейския съюз да преминават пряката граница между ЕС и Русия.

Латвия е ограничила издаването на почти всички видове визи за руснаци - единствената причина за получаване на такъв документ е посещението на погребение на близък роднина.

Миналата седмица естонските власти обявиха, че от 18 август ще спрат да допускат руски граждани с естонска шенгенска виза в страната.

Държавите от Шенгенското пространство трябва да спрат да издават туристически визи на руснаци, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението на Европа е привилегия, а не човешко право. Въздушните пътувания с Русия са затворени. Това означава, че докато страните от Шенгенското пространство издават визи, тежестта пада върху съседите на Русия (Финландия, Естония, Латвия - сухопътни пунктове за влизане). Време е вече да спрем туризма от Русия", написа тя в Twitter.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви днес, че страната на практика е спряла да издава туристически визи на руснаци.

Страните от ЕС няма да се споразумеят за забрана на визите за руснаци, заяви министърът на отбраната на Литва Арвидас Анушаускас. "Според мен част от държавите членки могат да се оттеглят от работата по изготвянето на такова споразумение, но ние не трябва да се отказваме. Необходимо е да се стремим към това решение", каза Анушаускас.

Говорителят на полското правителство Петр Мюлер също изрази подкрепа за идеята. "Подкрепяме този тип действия, особено инициирани от нашите партньори от Централна и Източна Европа", каза той в края на юли.

И така, Латвия, Естония, Литва, Полша и Финландия се обявяват за общоевропейска забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци, идеята се подкрепя и от Дания (Дания преустанови издаването на документи на територията на Русия, въпреки че разреши на руснаците да подават заявления във визовите центрове на Кралството в други държави).

Министърът на убежището и миграцията на Белгия, която от 1 юли спря да издава краткосрочни визи на руснаци, например още на 24 февруари заяви, че подкрепя спирането на всички визи за руски граждани, включително за студенти, туристи и хора, пътуващи по работа.

Очаква се това предложение да бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС в Прага в края на август.

Някои държави в Европа обаче се противопоставят на подобни строги мерки.

Шведската министър-председателка Магдалена Андершон например смята, че е нужна единна позиция на европейците по въпроса, но не изказва мнение по спорната тема, също както и премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре.

Освен Германия, засега против забраната за издаване на визи за руски граждани засега са и Нидерландия и Франция.

Много страни от ЕС и Шенген все още приемат туристически визи от руснаци. По данни на Асоциацията на туроператорите на Русия списъкът включва Гърция, Испания, Италия, Франция, Финландия, Хърватия, Кипър, Швейцария, Унгария, Словения и Австрия.

Понастоящем, както пише Би Би Си, във визовия кодекс на ЕС или в Шенгенското споразумение (което е част от Договора за функционирането на ЕС) няма разпоредба, която да позволява пълна забрана на визите за една определена държава.

Преди това говорител на Европейската комисия заяви, че визовият кодекс на ЕС не предвижда възможност за спиране на краткосрочните визи, включително за руски граждани. Тя подчерта, че държавите членки на ЕС могат самостоятелно да "проучват въпроса за краткосрочните визи в конкретна ситуация".

Това означава, че дори ако Европейската комисия - и ЕС като цяло - е готова да действа по този начин, тя няма да има правомощия да го направи. Подобна забрана би означавала пълна промяна на принципа на издаване на шенгенски визи, който се основава на индивидуална оценка.

Единственият начин подобна забрана да бъде приета на равнище ЕС е да се промени самият договор, който включва Шенгенското споразумение, но експерти това е малко вероятно.

Въпреки това специалистите предупреждават, че съществува риск вместо пълна забрана някои държави да злоупотребят с правото си на преценка и системно да отказват шенгенски визи на руски граждани от съображения, свързани с обществения ред или вътрешната сигурност. Подобна систематична практика би била много по-трудно оспорима, въпреки че е незаконна.

Пълната забрана за издаване на шенгенски визи за руски граждани би била не само незаконна съгласно правото на ЕС, но и неоправдана от етична гледна точка, обяснява пред Би Би Си Сара Ганти, старши научен сътрудник в Центъра по правата на човека към Университета в Гент и преподавател в Юридическия факултет на Йейлския университет.