Властите в Минск ще вземат "много твърди адекватни мерки", за да неутрализират очакваните нови санкции на Запада срещу чувствителни отрасли от икономиката на Беларус. Това заявява в интервю за руския в. "Комерсант" беларуският външен министър Владимир Макей, предава БТА.

"Чрез санкции и чрез подкрепа за опозицията в Беларус Западът се опитва да разруши икономиката на страната, с което застрашава нейната държавност", казва Макей.

Но уверява, че беларусите са готови "да стигнат докрай", за да отстоят своята независимост и суверенитет.

На 23 май Минск приземи принудително самолет на "Райънеър" с мотива за терористична заплаха и арестува двама пътници - беларуския дисидент Роман Протасевич и руската му приятелка София Сапега.

След инцидента ЕС препоръча на авиокомпаниите да не летят през въздушното пространство на Беларус и забрани достъпа на беларуските авиопревозвачи до европейското въздушно пространство и летища.

Преди това общността наложи и санкции заради миналогодишното спорно преизбиране на беларуския президент Александър Лукашенко и репресиите му срещу започналите масови протести.

Печатът цитира съобщение на беларуския основен авиопревозвач "Белавиа", заявил, че няма да лети до украинския полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., преди Минск "политически да признае Крим като субект от руската държава".

"Минск поддържа специални отношения с Украйна и "все още е принуден така или иначе да се съобразява с мнението на Киев въпреки мнението на Москва", коментира пред "Комсомолская правда" руският авиационен експерт Олег Смирнов.

"Същевременно, за да компенсира "огромните си загуби" от преустановените полети за Европа, "Белавиа" ще иска от Москва разрешение за повече полети до големи руски градове", прогнозира той.

"Плановете на "Белавиа" за развитие на полетите до страните от ОНД изглеждат вик на отчаяние, а не обмислена бизнес стратегия. Руските компании пък имат чудесен шанс да привлекат клиенти от Беларус, на които ще се налага вече да летят до Европа през Русия", коментира за "Независимая газета" браншовият експерт Наталия Милчакова.

"След подобно отношение" от страна на Запада и с оглед санкциите Беларус има интерес да признае "руския статут на Крим" и да започне установяване на тесни икономически връзки с полуострова, цитира "Взгляд" изявление на Михаил Шеремет, депутат от Крим в Държавната дума.

"Белавиа" има уникален шанс да стане първият чуждестранен авиооператор, стъпил в Крим, отбелязал Роман Чегринец, оглавяващ беларуско землячество на полуострова.

"На преговорите между Лукашенко и Владимир Путин през уикенда Русия демонстрира, че няма да изостави Беларус в трудната ситуация. Сега обаче трябва възможно най-бързо да се съгласува по-нататъшната интеграция между двете страни - това е важно за техните икономики", заявява пред "Известия" Виктор Водолацки от комисията по евразийска интеграция в Държавната дума.

Този път Лукашенко не поиска от Москва финансова помощ, но Минск ще получи 500 милиона долара като втори транш от договорен преди руски държавен кредит, посочва вестникът.

"Александър Григориевич (Лукашенко) се изхитрява безболезнено да задига мед дори от руската мечка", пише в коментар "Московский комсомолец".

"Москва не се кани да остави режима на Лукашенко без пари и да тласне в хаос Беларус, защото не се знае кой ще вземе там властта при това положение. Така че ще му дадат пари, колкото да си върже гащите. В замяна обаче ще го помолят да продаде беларуски държавни активи, да направи стъпки към интеграция в Съюзната държава между Беларус и Русия или още нещо в този дух", пише "Свободная преса".

Лукашенко може да е обсъждал с Путин евентуално оттегляне от висшия пост в Беларус, защото оставането му на власт носи сериозни финансови, политически и репутационни щети на Москва, смята беларуският политолог Дмитрий Болкунец, цитиран в друга статия от "Независимая газета".

Международната инициатива за противодействие на хибридното влияние в Източна Европа iSANS разпространи доклад "Кремълското влияние в Беларус".

В документа, подготвен още преди инцидента със самолета, също се казва, че Кремъл не вижда в Лукашенко надежден дългосрочен партньор и е в негов интерес той да се оттегли. Според авторите Москва ще се стреми да отслаби Лукашенко и ще изчаква удобен момент, за да го смени, добавя "Независимая газета".