"В самолета имаше терорист и за него знаеха далеч извън границите на Република Беларус." Това заяви президентът Александър Лукашенко, говорейки в парламента на среща с депутати, членове на Конституционната комисия и представители на държавни органи, предава ТАСС.

Съобщението за бомбата на самолета на "РайънЕър" е дошло от Швейцария, посочи президентът и подчерта, че на борда на извънредно кацналия в Минск полет е имало терорист, което е било известно в чужбина. 

Лукашенко отбеляза, че Западът отказва да участва в разследването на инцидента с аварийното кацане на самолета в Минск. По неговите думи недоброжелателите на републиката в чужбина са преминали много червени линии.

"Както прогнозирахме, нашите недоброжелатели отвън и вътре в страната са променили методите за нападение над държавата. Те преминаха много червени линии, преминаха границите на здравия разум и човешкия морал", каза той.

Дни по-рано 26-годишният беларуски опозиционер Роман Протасевич беше арестуван, след като самолетът му беше извънредно приземен в Минск по заповед на президента Лукашенко. 

Младият Протасевич е бивш сътрудник на "Нехта", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус.

Арестът му предизвика вълна от възмущение, световните лидери призоваха за незабавното освобождаване на Протасевич, а ЕС се закани да наложи сурови санкции за Беларус.