"NEXT.BG" е четвъртата книга на Николай Василев - икономист, инвестиционен банкер, вицепремиер (2001-2005 г.), министър на икономиката (2001/03) и министър на транспорта и съобщенията (2003/05). Тя е написана в края на 2022 г. и самото начало на 2023 г. между поредните предсрочни парламентарни избори. Насред няколко сериозни ситуации в региона и в света - войната в Украйна, опасността от дефицит на природен газ, безпрецедентно високи цени на тока и газа, рекордна инфлация, риск от световна рецесия, бежанци от Украйна, потенциален мигрантски натиск от Югоизток и угроза от ядрен удар.

Първите три книги са много различни една от друга - "Енергия" (2009 г.), "Меню за реформатори" (2014 г.) и "Кариера или не?" (2018 г.). "NEXT.BG" е директно продължение и развитие на "Меню за реформатори". Тя обхваща най-големите предизвикателства пред българската нация, които според автора са 4 - демографията, финансовата стабилност, цивилизационният избор и опазването на границите от мигрантско цунами.

Премиерата на "NEXT.BG" ще бъде на 27 февруари, понеделник, в зала "Васил Левски" на Ниво -1 в Хотел Hyatt Regency Sofia, от 18:30 ч.

Книгата изследва и предлага решения за проблемите с демографията, финансовата стабилност, цивилизационния избор и опазването на границите от мигрантско цунами. Идеята да се казва "NEXT.BG" е на Мария Дивизиева, дългогодишна колежка на Николай Василев, но преди това той вече е използвал думата NEXT за заглавие на изготвените от него икономически програми през 2020-21-22 г. Смисълът е в няколко посоки. Next на английски означава "следващ", а книгата обобщава част от следващото поколение реформи, необходими за модернизацията на страната ни в разгара на 21 век, които да бъдат изпълнени от следващото, по-модерно поколение управленци и държавници. Израснали и възпитани след соца. Евентуално учили, работили или поне пътували по света. Чувстващи се у дома си и в европейските институции, и в американските компании, и в азиатските мегаполиси. Владеещи нови професии, по-различни от политикономията от 80-те години на едно отдавна отишло си столетие.

Николай Василев вярва, че за да влезем в NEXT, трябва да се откажем от PAST. За да победим в спора с изкуствения интелект, не се нуждаем от вехти мантри, а просто ум, мечти и човеколюбие.

Първите букви от абревиатурата НЕКСТ може да се разшифроват и като Национален Експертен Кабинет. От 2009 г. Николай Василев смята, че България се нуждае от непартийно експертно правителство в сянка, "което да бъде полезен коректив и генератор на идеи за действащите, не особено впечатляващи и изобщо нереформаторски правителства след приемането ни в ЕС. Много редовни, много служебни и все недостатъчно авангардни".

В книгата не са посочени имена на политически сили. Споменати са имената на малко политически личности - основно когато примерите са положителни, тъй като целта на автора е да коментира политики, а не политици.

Кои са най-важните теми в книгата?

Един от начините да се провери това, е да преброим колко пъти се срещат някои от термините. Николай Василев го е направил с т.нар. "брояч" на важните думи - сродни думи със същия корен.

 • Бюджет - 279
 • Пенсии - 258
 • Инвестиции - 195
 • Реформа - 108
 • Приватизация - 92
 • Популизъм - 90
 • Здравеопазване - 90
 • Образование - 82
 • Еврозона - 78
 • Борса - 75
 • Запад - 59
 • Концесия - 55
 • Капиталови пазари - 56
 • Демография - 50
 • Мигранти - 35
 • Извънземните - 28
 • Червеноперка - 26
 • Мечта - 16
 • Ястреб - 12

В каква BG.NEXT мечтае да живеем авторът?

Думата има самият той:

Мечтая за България - млада и жизнена, свободна и богата. Която да е част от цивилизования западен свят, да има достойна роля и позитивен имидж като надежден партньор. В която хората да се чувстват свободни да говорят и мислят, да творят изкуство, да правят авангарден бизнес. Да пътуват без визи, но с пълни портфейли, до всички континенти. Да учат и работят, където и каквото си поискат, но гордо да избират да се връщат в България. Да имат убеждение, че с труд и добро образование целите на нацията и мечтите на отделния човек могат да бъдат постигнати. В която се раждат между 100 и 150 хиляди здрави деца годишно. И повече българи да се завръщат, отколкото да напускат. В която обществото подкрепя семействата, майките с деца, хората в неравностойно положение. България със силна валута, нисък дълг, ниски данъци, мощна икономика и чиста природа. В която рециклираме всяко парче пластмаса, хартия, метал или стъкло, както отдавна правят моите дъщери. Те са next. В която училищата и университетите са на световно ниво и са притегателна сила за българските и за много международни студенти, преподаватели и учени. Където всички млади хора владеят по няколко езика и са обиколили света като студенти, професионалисти или туристи. Да има повече държавност в обществото, но по-малко държава в икономиката. Държавата да не бъде вездесъща майка-хранилница, а всички граждани да имат достъп до добро образование и здравеопазване, до модерни професии и високоплатени работни места - за да могат сами да се грижат по-добре за себе си. В бизнеса държавата да бъде не собственик и ценовик, а законодател и регулатор.

Мечтая за България със силна модернизирана армия и строго охранявана граница, която може да защити себе си и целия ЕС от предизвикателствата на бъдещето. В която в обществото има позитивна енергия и обединение около нов национален идеал. Да има доверие в институциите, ниска корупция, вяра в бъдещето. Съдебната система да е независима и ефективна. И да работи десетина пъти по-бързо. Наши учени да получат Нобелова награда за научни постижения. Да спечелим Евровизия. Да имаме повече музиканти, актьори, художници и други творци, чието изкуство е оценявано и познато по цял свят. Националният ни отбор по футбол да си върне славата от епохата на Стоичков. Да имаме златен олимпийски медал по художествена гимнастика и в индивидуалното състезание. Наш филм да получи Оскар и да са го гледали приятелите ни по света. Градовете ни да са модерни, уредени и зелени. С красиви паркове, градини и детски площадки, равни тротоари и чист въздух. С подредени квартали, красиви сгради, достатъчно паркинг площи, велосипедни алеи. Да има скулптура, с която да сме известни по света. Например "Целувката" на българския скулптор Рáйнис Гелóв. 

"Целувката" на българския скулптор Рáйнис Гелóв

Снимка: Рáйнис Гелóв

Zaha Hadid Architects да построят най-хубавата си сграда в света именно в България. В момента е в Азербайджан. Това може да бъде небостъргач във Варна, в който да има голям офис на Google или Goldman Sachs. Или трети терминал на Летище София, на който да кацат свръхзвукови самолети. Или международно пансионно училище на Черноморието, в което да учат племенниците на Доналд Тръмп и Джо Байдън. Или познавате още по-авангардни архитекти?

Да изпратим двама български астронавти на НАСА, мъж и жена, евентуално до Луната. "За да полетим нагоре към звездите, а не да гледаме надолу към Земята от срам." И да, защо да не летят заедно с един астронавт от Северна Македония? Това е цитат от Слави Трифонов, който през 2021 г. хареса тази моя идея. Нашите братя от Северна Македония да считат България за най-приятелската страна, а не както е в момента. Най-после да имаме детска болница. И нови атомни реактори. И прекрасни магистрали - построени от концесионери без бюджетни средства. И нови бързи влакове. Да произвеждаме собствени електромобили. Отново да имаме най-добрия достъп до интернет в света. Българска технологична компания, създадена като startup (стартъп) през 2023 г., да се листва на борсата в Ню Йорк и да струва милиарди. Румънската UiPath се търгува там и през 2021 г. беше оценена на над 40 млрд. долара - над половината БВП на България! Не сте я чували, нали? А коя е най-голямата БГ компания, колко струва и в чужбина кой я е чувал? Да сме домакини на Европейското по футбол през 2036 г. и на Световното изложение EXPO 2040.

И ако все още е останал някой, който се колебае какво да очаква от автора, може да прочете т.нар. автоблиц (стр. 24 и 25 в книгата):

- Как се самоопределяте по спектъра ляво - дясно?
- Десен, дясноцентрист.

- Какъв цвят са кориците на всичките Ви книги? Това случайно ли е?
- Син. Не е случайно.

- Как се самоопределяте по спектъра изток - запад?
- Прозападен.

- Русофил ли сте или русофоб?
- Не съм нито -фил, нито -фоб. А съм български патриот.

- Тогава какъв "фил" сте?
- Фил съм на Варна, на България и на планетата Земя.

- Америка или Европа?
- По-скоро Америка. Харесвам американската финансова и икономическа наука, университетите, както и мултинационалните им компании. Но съм фен на европейската култура и биохрани, както и на азиатските мегаполиси

- Любими градове?
- Ню Йорк, Лондон, Токио, Хонконг, Сингапур като бизнесцентрове. Също така Париж и Рим като култура.

- Как се самоопределяте по спектъра консерватор - либерал - социалист?
- Не съм социалист. Имам либерални икономически възгледи и по-консервативни социални възгледи. Не виждам голямо противоречие между консерватори и либерали. По отношение на икономиката и двете групи са десни и реформатори.

- Как се самоопределяте по спектъра реформатори - популисти?
- Реформатор

- Любим световен политик?
- Маргарет Тачър

- Какъв друг "-ист" и "-атор" сте?
- Позитивист и модернизатор

- Как се самоопределяте във вижданията си за охраната на границата от мигранти?
- Хардлайнер

- Как се самоопределяте във вижданията си за превъоръжаването на армията?
- Ястреб

- Как се самоопределяте във вижданията си за бюджетната политика?
- Бюджетен ястреб

- Как се самоопределяте във вижданията си за демографската политика?
- Щъркел