Централната избирателна комисия обяви имената на народните представители в 49-ото Народно събрание.

Пълният списък с имената на депутатите в следващия парламент може да видите тук.

Малко по-рано ЦИК прие решение, с което да обяви имената новите депутати. Това стана по време на днешното заседание на комисията. "За" решението гласуваха 13 души, а един беше "против". Предстои решението да бъде обнародвано в Държавен вестник, предаде БТА.

"Отново Централната избирателна комисия взе решение за необявяване за избрани на вече избрани депутати", каза по време на заседанието Цветозар Томов, който гласува "против".

"Аз съм категорично против тази практика, която е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори, които предстоят. Тъй като взехме такива решения - обявеният списък от нас депутати не съответства на волята на избирателя в пълна степен", обясни мотивите си той.

Разпределението на мандатите е следното: като първа политическа сила ГЕРБ-СДС ще има 69 депутати, а наредилото се след тях обединение ПП-ДБ - 64.

Народните представители от третата партия - "Възраждане" получават 37 народни представители, а ДПС ще излъчи 36. Мандатите за БСП са 23, а за ИТН - 11.

Малко по-рано стана ясно, че лидерът на последната партия, преминала бариерата от 4%, Слави Трифонов се е отказал от своето депутатско място. ЦИК прие заявлението му с 12 гласа "за" и един "против".