Над 86 000 потребители гледаха лайвстрийм интервюто на Dir.bg със съветника по развитие на ББР София Касидова и икономиста от дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев. Живото предаване бе излъчено в понеделник от 13 часа, като част от информационната ни кампания във връзка с извънредното положение в България.

Освен в портала, видеото беше проследено едновременно от над 7000 последователи на Dnes.Dir.bg във Фейсбук, а на следващия ден - вторник, репортажът от дискусията привлече вниманието на 10-хилядна аудитория. Големият читателски интерес и стотиците изпратени въпроси на редакционната поща не затрудниха гостите в студиото да отговорят на най-важните от тях - Как Българската банка за развитие ще помогне на правителството да влее допълнителен финансов ресурс в икономиката, има ли приоритетни сектори и по какъв начин това ще помогне на обикновения човек?

От София Касидова читателите ни научиха още, че с предоставянето на гаранции от 500 млн. лв. Българската банка за развитие поема 80% от риска на търговските банки, от които се очаква да формират кредитен портфейл до 2 млрд. лв. Общата сума е с потенциал да се удвои, като стигне до 4 млрд. лв. при успешен завършек на преговорите на ББР с Европейския инвестиционен фонд. Отделно от това банката гарантира и отпускането на безлихвени кредити до 1500 лв. за работниците, които са в принудителен неплатен отпуск. Размерът на този портфейл е от 200 млн. лв.

Въпреки всички тези усилия щети за икономиката ще има. При рационално оползотворяване на допълнителния капитал тежестта ще падне предимно във фирмите, чийто бизнес не е бил устойчив и преди кризата. Добрата новина от гледна точка на икономиката е, че голяма част от малките и средни компании вече са доказали, че по-бързо могат да свиват своето производство, да ограничават ресурсите и след това, във фаза на подем, когато отново трябва да се мобилизират, да започнат отново.

По-сериозният проблем са големите компании и затова фокусът от мерки на следваща фаза ще бъде насочен именно върху тях. Дотогава се очаква да излязат макроданните от Сингапур, от Южна Корея и от Китай. Информацията как точно протича възстановяването и колко бързо икономиката може да се отблъсне от положението, до което е стигнала, ще помогнат за изготвяне на втория етап от стратегията.

Специално за нашите читатели Михаил Кръстев от "Консерваторъ" представи за пръв път плана на дясната платформа от 20 мерки за съхраняване на българската икономика. Стратегическа част от него е необходимостта в най-кратки срокове държавата да изчисти всички задължения към бизнеса. Планът изисква и мигновено възстановяване на нормалната работа на нотариалните кантори, на Търговския и на Имотния регистър, за да може бизнесът да разполага с пълния си набор от инструменти за личното опазване на своята стабилност.

Михаил Кръстев постави под въпрос ефективността на директните фискални стимули. Той ги нарече "хеликоптерни пари" с краткосрочен ефект, чието мащабно прилагане е невъзможно в България заради ограниченията на валутния борд. Иконимистът беше откровен с читателите и предупреди, че "каквито и мерки да предлагаме, ако ако извънредното положение продължи след 14 май, икономическият колапс би бил неизбежен".

Благодарим на читателите за доверието и големия интерес към нашия видеопроект!

Информационната кампания на Dir.bg продължава, очаквайте следващите теми и събеседници!