"Има такъв народ" не бяха подготвени за този резултат и неправенето на правителство е провал. Вървим към служебен кабинет, тъй като и евентуален кабинет на БСП е илюзорен. Това коментира в интервю за Dir.bg социологът Васил Тончев, който прогнозира, че системните партии ще получат сериозен бонус на следващите избори за сметка на тези, които бяха подкрепени от протестния вот. 

- От "Има такъв народ" заявиха, че ще вземат, но и веднага ще върнат мандата. Вървим ли към служебен кабинет? 

- Това бе очаквано. Мисля, че шансът да се направи правителство беше във втория мандат от "Има такъв народ". Третият няма логика да има такъв шанс, освен ако се намесят някакви външни фактори, което все пак смятам, че ще бъде прекалено. Аз мисля, че от "Има такъв народ" бяха изненадани. Те не бяха подготвени да поемат такава роля и отговорността да съставят кабинет и да започнат да управляват страната. То се видя и в хода на целия процес, който течеше. Във всички случаи това е известна слабост. 

- Президентът Радев все превръща в основен играч. Какво очаква той от парламента и от евентуално служебно правителство? 

- Според мен очакванията са в една посока - да се направи нов Изборен кодекс, по който да се проведат новите избори. Това ще изчака да бъде направено от този парламент, след което вече е очевидно, че ще се отиде към служебно правителство, което пък ще трябва да подготви изборите. Ще трябва да постави на мястото, според тях, досегашното управление. 

- А на кого все пак мислите, че ще връчи третия мандат?

- Най-логично е третият мандат Румен Радев да го връчи на БСП. Освен че са третата политическа сила, ще го подкрепят на настоящите президентски избори. Нали си представяме какво унижение ще бъде за Корнелия Нинова, ако БСП преглътне и това да подкрепя президента, а той да не им даде възможността да направят мандат? Но шансът да бъде съставено правителство от тях, мисля, че е илюзорен. Още повече, че виждаме отношението на "Има такъв народ" към БСП - категорично казват, че са от другия бряг, че няма как да заработят с тях. От тук нататък възможностите просто се изчерпват. ДПС също не е вариант. Друго възможно мнозинство няма. 

- Какво могат да променят депутатите в Изборния кодекс на фона на малкото оставащо време на 45-ото Народно събрание?

- Според мен, промените ще са козметични и те няма да водят до това да се променят изборните резултати на базата на технически причини. Да - ще въведат видеонаблюдение, да - ще минем изцяло на машинно гласуване в голям процент от секциите. Възможно е да се промени Конституцията, да има гласуване по пощата в чужбина. Естествено, ще има нова избирателна комисия, която ще бъде спрямо изискванията на партиите в момента - рязко да се съкрати, имаше предложения тя да бъде изцяло избирана от парламента - нещо, което няма да мине сигурно, защото не е в духа на нашата Конституция. Но, според мен, контекстът е да се вкарат нови хора, да се направят персонални промени на съществуващия там екип. 

- Слави Трифонов заявява ясно, че иска да управлява със стабилно мнозинство и без т.н. партии на статуквото. Възможно ли е това при нови избори?  

- Разковничето ще бъде в резултатите, но според мен много те ще се разминават с очакванията на "Има такъв народ", както и с очакванията на тези, които тласкаха страната към бързи предсрочни избори. Според мен много хора ще променят нагласите си и ще тръгнат да търсят сигурност и стабилност, тъй като във всички случаи това, че от "Има такъв народ" не правят правителство, е провал. И страната ще изпадне в много сериозна турбуленция, която ще изплаши доста хора. И ако направим анализ, това, което се е случило на изборите през 2017 година, сега гласуваха с около 300 000 души по-малко, това бяха предимно възрастните хора, които сега не излязоха заради пандемията и заради това, че имаше сериозни организационни проблеми, както в БСП, така и в ДПС. Така че системните партии ще получат един сериозен бонус на следващите избори за сметка на тези, които бяха подкрепени от протестния вот. 

- Вие не предвиждате все пак идентичен резултат, ще има ли такива партии, които ще изпаднат, за ИТН казвате, че ще намалят гласовете си, с кои други партии е възможно това да се случи, ще има ли нови партии, които ще влязат в следващия парламент, примерно патриотите, ако се обединят? 

- Според мен резултатът структурно ще е идентичен, само че ще се изнесе в полза на партиите на статуквото за сметка на партиите на протеста, които спечелиха сега. Това ще направи още по-труден възела за разплитане да се направи нов кабинет. Възможно е "Изправи се! Мутри вън!", които са малко над бариерата, да не влязат. Почти е сигурно, че ако патриотите се обединят, ще влязат. Те ще застанат на страната на досегашното управление в лицето на ГЕРБ и мисля, че тогава възелът ще бъде много по-заплетен. Сега имаше възможност да се направи кабинет и то с голямо мнозинство. 

- А как виждате участието на БСП и ДПС в следващия парламент? 

- Най-ниска избирателна активност беше в смесените райони - Кърджали, Търговище и Разград. Това говори, че в ДПС имаха организационни проблеми и до голяма степен може да се обясни с отсъствието на Делян Пеевски. Аз мисля, че това за тях е преодолим проблем, което ще повиши техния резултат.  Същото донякъде се отнася и за БСП, тъй като доста възрастни хора, които са в основата на техния електорат, не излязоха да гласуват и заради пандемията и заради това, че в почти всички избирателни райони избирателната машина на БСП беше нарушена с това, че бяха спуснати кандидати отгоре, които не бяха припознати от местните организации или стария елит. Т.е. БСП има сериозни възможности да коригира поведението си на тези избори, но доколко ще го направят, не мога да кажа, тъй като упорството на Корнелия Нинова да стои начело на партията в случая не е благоприятен фактор.