Даването на имунитета от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще внесе някакво спокойствие в политическия живот. Това заяви в интервю за Dir.bg социологът Васил Тончев, който коментира и предстоящите местни избори. Кандидат-кметът на ПП-ДБ за София Васил Терзиев ще има труден контакт с избирателите, които ще трябва да му повярват. Кандидатурата на ГЕРБ може да е изненада, а БСП няма да успее, ако се мъчи да наложи монопол в лявото пространство, смята Тончев. Според него ДПС ще си запазят позиции в смесените региони, а останалите парламентарно представени партии ще се мъчат да се закачат за местната власт. Тончев прогнозира, че нови парламентарни избори ще има ведно с тези за Европейски парламент. 

- Г-н Тончев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си даде имунитета, как ще рефлектира това на политическата ситуация в страната?

- Според мен, някак си поне външно нещата ще се поуспокоят. Натискът върху него беше доста сериозен и от много посоки. Борисов много ясно е формулирал мотивите за това, че има вяра в българските прокуратура и съд. Така че е преценил, че е спокоен за нещата, в които го обвиняват. Атаката срещу него е по линия на "Барселонагейт". Той и неговите адвокати нееднократно заявиха, че той е защитен по всякакъв начин. Но при всички случаи това ще внесе някакво спокойствие, имам предвид, че и Кирил Петков си даде имунитета. Така че парламентът да престане да се занимава с техните персони от тази гледна точка.

- Защо, според Вас, партиите се впуснаха толкова рано в кампания за местните избори?

- Аз не мисля, че е рано, даже е късно, тъй като изборите искат доста сериозна подготовка по места, да се определят хората, начина на работа и т.н. Факт е, че всички са много уморени от поредните избори и по тази причина нещата стават в този късен период, а ще имат оформен вид през септември.

- Кметът на София е четвъртият човек във властта, удачни ли са кандидатурите, които бяха издигнати, а и които се спрягат?

- Това ще се види в самата кампания, но мисля, че ще е интересно и ще приковат общественото внимание, като много сериозни дискусии ще има около тях, особено около кандидата на ПП-ДБ /бел. ред. - Васил Терзиев/. Виждаме един успял в бизнеса човек, но който прави първи стъпки в политиката. Неговата политическа линия, от гледна точка на неговата биография, много трябва да се изчисти. Той трябва да покаже ценностите, идеите, зад които стои, за да може хората да повярват, че той е автентичен в тази ниша, че ще следва политиките, които хората очакват от него. Нещо, което от първите му изяви не става достатъчно ясно, но е нормално за човек, който досега не се е занимавал с политика. Ние сме обръгнали, че влизат хора със съвършена неопитност, но в политиката се изисква сериозност и да си вътре в нещата. Така че там ще има доста сериозен сблъсък, според мен, и много труден контакт с избирателите, те трябва да му повярват, за да могат да тръгнат след него.

Не са ясни нещата и в левицата. Опитът на БСП, ако продължава да се стреми към това да направи монопол върху лявото пространство и да бъде водеща и единствена сила, според мен е обречен предварително на неуспех. Леви кандидати биха могли да се борят за кметски места само ако са в позиция на независим кандидат, подкрепен от всички основни леви партии.

- Заговори се за необвързана кандидатура за София на Ваня Григорова, според вас, би ли могла да успее?

- Тя е интересна кандидатура и също така председателят на софийската организация... Това нещо би могло да бъде успешно само ако е подкрепено от всички леви организации, не само от БСП.

- Кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ? предположенията клонят към председателя на СОС Георги Георгиев.

- Смятам, че не е достатъчно популярен, не е достатъчно харизматичен да се бори за кметското място. Решението в ГЕРБ взима лидерът. Според мен е по-вероятно в последния момент той да бъде подменен. Има близки до ГЕРБ консенсусни фигури, като хора от науката, медицината, които се харесват от по-широк кръг избиратели, ако се прибави към някоя и по-твърда идентичност към дясното политическо пространство, то може да се окаже, че такава фигура има много по-големи шансове за успех. Борисов многократно е показвал, че има силно развита интуиция за решаване на проблеми в такава ситуация. Така че смятам, че е много възможно кандидатурата на ГЕРБ да бъде различна от сега лансираната.

- Как мислите, "Възраждане" по-скоро се стреми към Общинския съвет в София ли? Възможно ли е да вземат 10 места на съветници?

- Максимумът, към който могат да се стремят "Възраждане", е 10 места в Общинския съвет. Това е антисистемна партия, с която всички основни партии не желаят да имат взаимодействие. Така че няма как да очакват нещо повече.

- Моделът от 2019 година за почти покриване на страната с кметове и общински съветници на ГЕРБ, ще бъде ли разбит, според Вас?

- Мисля, че ГЕРБ ще остане партията, която е най-силно представена в местната власт, но ще има сериозно отстъпление, което е било на предишните избори. Не са вече този хегемон и не контролират изпълнителната власт, макар че по някакъв начин са в нея, но не е изцяло тяхна. Ситуацията е различна. Най-голямата опасност за тях ще е да не отстъпят големите градове, като, например, Пловдив, Варна. Но в масата областни градове мисля, че те продължават да доминират, макар и да им бъде трудно.

- Предизборната битка ще изостри ли отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ, ще съумеят ли да запазят равновесието в парламента?

- Напрежение между тях ще има и ще продължи, включително ще бъде катализирано и от местните избори. Но там формулата, която беше създадена, засега работи. Тя удовлетворява желанията и на двете страни. ПП много искаха сами да поемат властта, което в този труден момент, според мен, е малко странно желание, тъй като ситуацията е много тежка и ще им донесе много големи негативи. Те сами предприеха създаването на правителство, което да носи отговорност. Мисля, че е много изгодно на Бойко Борисов да изчака до ротацията - 9 месеца, да покрие местните избори, като хем участва във властта, хем да не носи отговорност за нея. Възможно е ротацията да не се осъществи. След 8 месеца ситуацията ще бъде друга и тогава много е вероятно заедно с европейските избори да се проведат и парламентарни избори. Тогава за ГЕРБ ще бъде много по-изгодно да отиде на нови избори, отколкото да поеме властта. И в рамките на този сценарии, според мен, ще бъде интересно да определят и останалите ходове на двете политически сили.

- Мислите ли, че ще се намеси по някакъв начин президентът Радев в местните избори, има вече областни управители от времето на служебния кабинет, които правят заявки за кметове?

- За това много се говори, но по това, което наблюдаваме, нищо не се прави. А то няма как да стане от само себе си. Все пак за това са необходими структури, конкретна работа, организации, партийни проекти, които да застанат зад тази идея. Времето е много малко и не мисля, че нещо конкретно се върши по терена. Така че присъствието на президента Радев, който очевидно се стреми да изпълни мандата, на местните избори няма да бъде това, за което се говори. Възможно е служебен министър или бивш областен управител да спечели по места, но на национално равнище не виждам симптоми това да се върши.

- Как виждате представянето на останалите парламентарно представени политически сили на местните избори?

- ДПС са нещо различно и в смесените райони, там, където доминират, ще успеят да си свършат работата и сега. Мисля, че нито са поклатими там, нито пък биха могли нещо да разширят. Останалите ще се борят на парче, където могат да вкарат съветници, където могат да се закачат за местната власт. Но пак казвам - на регионален принцип.

- В петък ще бъде разгледан референдумът на "Възраждане" в парламента, очаквате ли по повод на това още повече изостряне на политическата ситуация в страната?

- Ще се даде възможност на "Възраждане" да пледират и да вдигат шум около себе си, но аз мисля, че той връща България поне 20 години назад. Всички договорености, които България е сключила с ЕС, и пътят, по който върви, геополитическата ориентация, би трябвало да се спазят. Ако се тръгне по тази линия, която сочи "Възраждане" - този референдум мисля, че е невъзможен по ред причини.

- Ще има ли шанс гражданското сдружение на бившия главен прокурор Иван Гешев?

- Поне засега не виждам основа за това. Мисля, че се настроиха срещу него. Той е сам срещу всички. Някак си, ако беше удължено неговото присъствие като главен прокурор от президента, и отговореше на очакванията на общественото мнение, че ще извади неща, които са били покривани, може би щеше да влезе много по-силно в политическия диалог. Но начинът, по който излезе, той беше остракиран от останалата част и от политическата класа.