Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си дава доброволно имунитета.

Това обяви изненадващо самият той в кулоарите на парламента само час, след като за пореден път заяви, че няма да го направи, защото няма намерение да го връчи на съучениците на бившия главен прокурор Иван Гешев. От коментара му после стана ясно, че е подразнен от непрестанното настояване на Корнелия Нинова да се откаже от имунитета си, като намекна, че соцлидерката изпълнява нечия поръчка.

"Напомням как Корнелия Нинова от трибуната на парламента ме призоваваше да ги събера да направят правителство. Има множество сигнали на служебното правителство срещу Нинова, които стоят на трупчета. Явно тя се опитва да се възползва и върши някаква чужда задача, затова ще си дам имунитета", каза Борисов.

"Затова говорих с моята парламентарна група днес, все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното направено от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд и на българската прокуратура", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения", заяви Борисов.

"В България, ако някой не ми спомене името, се оказва, че не е значим", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Нинова неведнъж досега призовава Борисов да си даде имунитета от трибуната на НС, а от ГЕРБ неведнъж я обвиняваха, че действа в полза на Иван Гешев, още докато беше главен прокурор. 

Борисов обяви решението си малко след като по искане на БСП парламентът включи като втора точка в седмичната програма проекторешението на социалистите за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Миналата седмица то бе отхвърлено и с гласовете на ПП-ДБ. 

Така Борисов изпревари повторното гласуване и го обезсмисли.

Вече бившият главен прокурор Иван Гешев в последните седмици преди отстраняването му от ВСС внесе в 49-ото Народно събрание искането за сваляне на имунитета на Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура. То беше заради разследването по "Барселонагейт". От самото начало Борисов повтаря, че няма да си даде имунитета, а парламентът дори направи нарочна комисия за целта, като планът за това стана известно още по време на записите от заседанието на ПП. В тях идеята за комисия за имунитета, която да тупа топката 6 месеца, беше разказана от Кирил Петков и представена като предложение на Христо Иванов.

Освен на Борисов, Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков, който обаче се отказа доброволно без комисия.

Оттам насетне редица политически лидери, анализатори и журналисти упрекваха ПП-ДБ, че пазят имунитета на Бойко Борисов, за да не се разпадне "сглобката". 

Междувременно на мястото на Гешев и.д. главен прокурор стана Борислав Сарафов, избран от Висшия съдебен съвет. А само преди ден предшественикът му Гешев призова Борисов за пореден път да си даде имунитета и дори да напусне парламента, защото тежал като воденичен камък на ГЕРБ.