Вълна от политически реакции след изненадващото решение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже доброволно от депутатския си имунитет. Съпредседателите на ПП и ДБ Кирил Петков и Христо Иванов го определиха като правилно, а лидерът на лявата партия в парламента Корнелия Нинова го счете за "малка крачка на победа на БСП". 

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първо заяви пред журналисти, че няма да се откаже от депутатската си защита, а малко по-късно обяви, че ще си даде имунитета, за да не става жертва на изнудване и шантаж. 

"Смятам, че това е правилната постъпка в тази ситуация, г-н Борисов си вдигна имунитета, оттам нататък нещата ще се развиват по нормалната процесуална логика, съгласно компетентните институции, коментира пред медиите в Народното събрание Христо Иванов. 

По думите му има сериозни аргументи, че докато Иван Гешев е бил главен прокурор, ясно е казал, че атакува парламента, защото Народното събрание се опитва да ограничи правомощията му. "След освобождаването на Гешев имаме нова ситуация и тя предполага да се върнем към нормалното разглеждане на тези имунитети", подчерта Христо Иванов. "Вчера имаше комисия за депутатски имунитети, чиято работа беше необяснимо блокирана, и в крайна сметка г-н Борисов взе правилното решение", коментира той. 

Никого не можем да "изперем", дори и да искаме, каза още съпредседателят на "Демократична България". Целта ни е да "изперем" българската държава, като намалим съмненията за корупция и беззаконие в нея, чрез реформи, обясни Иванов. И посочи, че това се прави чрез възможните в този парламент мнозинства. 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов

Снимка: БТА

Според Христо Иванов за Висшия съдебен съвет трябват структурни промени, които да въведат ясна и публична отчетност и да направят невъзможно под маската на безконтролност да има нерегламентирани публични влияния, както е било досега. "Затова настояваме за промени в Конституцията, след това в устройствените закони, които да променят модела", изтъкна той.

"Най-правилното е всеки един да поеме отговорност, за да покаже, че никой не може да бъде прикрит. Аз също взех такова решение преди няколко седмици", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков

Снимка: БТА

"Отчитаме съгласието на Бойко Борисов да даде имунитета си като една малка крачка на победа на БСП и на хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление. Но много малка крачка. Голямата и истинската победа ще бъде, когато има прозрачен и справедлив процес и се стигне до осъдителна присъда", пък заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг. 

Тя смята, че даването на имунитета на Борисов днес се случва под натиск: "Знаете, че втора точка беше задължително гласуване на имунитета му в зала и може би е знаел, че ще падне - затова бърза пред вятъра. Но втората причина евентуално е, че за периода, в който се скри, за периода, в който уж създадоха комисия за имунитети и която не работи, смениха Гешев. Ще видим във времето как ще се развият нещата", каза Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Снимка: БТА

Лидерът на социалистите заяви още: "Даването на имунитета му, от една страна, е предварително бягство от позора, на който щеше да бъде подложен в зала и да чуе истината за себе си. И второ, вероятно очаква, че нещо по делото ще бъде покрито, неразследвано". 

"Вчера комисията по имунитетите уж се събра, формално отчете, че няма кворум, умишлено, разбира се, и не произведе никакво решение. Обаче днес, като видяха, че има внесена точка и тя е неизбежна и ще се гласува в залата този имунитет - пред страха и позора, на който ще бъде подложен, Борисов си даде имунитета. Той го даде под натиск и ние считаме това за свой успех", каза още лидерът на БСП.

Независимият депутат Радостин Василев пък призова прокуратурата трябва да установи кой е изнудвал и шантажирал Бойко Борисов. 

Независимият депутат Радостин Василев

Снимка: БТА

Днес в Народното събрание отново сме свидетели на поредния епизод от сапунения сериал, наречен "имунитетът на Бойко Борисов и коалицията за пране на Бойко Борисов и коалицията на имунитетите", коментира Василев на брифинг в парламента. 

Той припомни изказването на Борисов, че няма да си даде имунитета, и друго, в което казва, че ще го даде, защото няма да бъде "жертва на шантаж и изнудване". Василев отбеляза, че никой от журналистите не е обърнал внимание на думите "шантаж и изнудване". 

Според Василев трябва да попитаме кой е изнудвал и шантажирал Бойко Борисов и посочи, че той е лидер на най-голямата в момента парламентарна партия. Прокуратурата според мен трябва да се сезира и да установи кой е шантажирал и изнудвал г-н Борисов с неговия имунитет - дали това са колегите му в коалицията от "Продължаваме промяната - Демократична България" или някой друг, добави Василев. 

Според него Борисов вече е спокоен. По думите на Василев "прокуратурата е овладяна" и той ще бъде "изпран". Според Василев вината за това "изпиране" е на "тези хора от ПП-ДБ, които два месеца осигуряват комфорта на г-н Борисов да си реши той проблема с прокуратурата".