Евгений Пригожин е прекарал последните дни преди самолетната катастрофа край Твер в пътуване из Африка, планирайки бъдещето си след неуспешния бунт на ЧВК "Вагнер", пише "Уолстрийт Джърнал", като се позовава на данни от полета и на свои източници сред наемниците и африкански служители.

Структурите на Пригожин действат в десет държави в Африка поне от 2018 г. насам. Около пет хиляди наемници на "Вагнер" са разположени на различни места на континента. Компаниите на бизнесмена предоставят на африканските лидери услуги за сигурност, доставят оръжие и политически консултации в замяна на достъп до природни ресурси и права за добив.

Според западни и африкански служители основните печалби на Пригожин идват от износа на злато от Судан за Русия, както и на диаманти и дървен материал от Централноафриканската република за ОАЕ и Китай. "Файненшъл Таймс" оценява приходите на Пригожин от добив на природни ресурси в Африка и Близкия изток на 250 млн. долара.

След юнския "наемнически марш" към Москва Кремъл нареди на Пригожин да се "изтегли" в Беларус. Там са разположени някои части на ЧВК "Вагнер", които преди това са се сражавали в Украйна. Самият ръководител на групировката обаче заминава за Африка, за да възстанови и укрепи собственото си влияние там. Последното си видеопослание Пригожин записа именно в Африка, като заяви, че ЧВК "Вагнер" ще направи Русия "още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна".

В същото време, пише "Уолстрийт Джърнал", Кремъл започва да установява официален контрол върху широката корпоративна мрежа на Пригожин, "чиито амбиции надхвърлят нивото, което е удобно за Владимир Путин". Руското министерство на отбраната започва да изпраща делегации в Африка, които да информират чуждите правителства, че занапред те ще работят директно с руската държава, а не с Пригожин.

Очаква се ГРУ и генерал Андрей Аверянов да упражняват този контрол - в неговото подразделение служат Александър Мишкин и Анатолий Чепига, известни още като Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал.

Според източници на "Уолстрийт Джърнал" частният самолет на Пригожин е кацнал в столицата на ЦАР Банги на 18 август. Ръководителят на ЧВК е провел среща с президента Фаустин-Арканж Туадера в двореца му, като се е опитал да убеди последния да продължи сътрудничеството. Пригожин заяви, че проваленият му бунт в Русия няма да му попречи да привлече нови наемници и инвестиции за бизнес партньори в Централна Африка.

Събеседниците на изданието обаче твърдят, че още в края на юли Владимир Путин лично е казал на Туадера по време на руско-африканската среща на върха в Санкт Петербург, че е време да се дистанцира от Пригожин.

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" се е опитал да присъства на форума в хотел Trezzini Palace в Санкт Петербург, но очевидно е бил игнориран от африканските лидери и не е успял да си направи общи снимки с тях. Генерал Андрей Аверянов е присъствал на събитията заедно с Путин.

На 19 август петима командири на Силите за бързо реагиране - паравоенна група, която заедно с руски наемници се сражава срещу суданското правителство - летят при Пригожин в Банги от суданската провинция Дарфур с хеликоптер на ЧВК "Вагнер". Военните носят на ръководителя на ЧВК кутии със злато като заплащане за доставени по-рано ракети земя-въздух. Според източници на "Уолстрийт Джърнал", след като разгледал кутиите, Пригожин казал: "Трябва ми повече злато".

След посещението си в ЦАР Пригожин прави кратка спирка в столицата на Мали, Бамако. Какво точно е правил там, не е известно.

На същия ден, 22 август, делегация от руски военнослужещи, ръководена от заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров, е посетила Либия. Те са поканени от либийския военен командир Халифа Хафтар, който преди това е платил на Пригожин да осигури безопасността на петролните кладенци в страната.

Именно с Евкуров ръководителят на ЧВК води презрителни разговори в завзетия щаб на Южния военен окръг в Ростов на Дон по време на метежа на "Вагнер".

Бунтът на Пригожин е накарал близкото обкръжение на Хафтар да се притеснява от присъствието на ЧВК "Вагнер" в Либия, казва пред изданието Мохамед Елиарх, управляващ директор на консултантската фирма за сигурност Libya Desk. "Те смятаха, че щом са го направили в Русия, могат да го направят и в Бенгази", казва той.

Според събеседника сега Либия ще има нова наемническа компания, контролирана от руското разузнаване. Но бойците в нея ще си останат същите - от ЧВК "Вагнер".

Представител на либийските служби за сигурност казва пред "Уолстрийт Джърнал", че Русия изпраща сигнал, че сега партньорството ще се води на ниво две армии. Според него Евкуров е казал на Хафтар следното: "Путин ми каза, че Либия е много важна за нас. Това е първата страна на "Вагнер", която посещаваме".