Има опасност "Ислямска държава" отново да стане фактор в региона, заяви пред БНР журналистът Тома Томов. Той е съгласен с американския президент Доналд Тръмп, че това са безсмислени безкрайни войни.

"Той иска да се махне от тях. Това искаше и Обама, но не можа да го направи. В момента наблюдаваме, че американците се изтеглят", каза Тома Томов в предаването "12+3" на програма "Хоризонт".

Тръмп се закани да разруши турската икономика, припомни журналистът, но изрази съмнение, че това ще се случи.

"Не можеш със санкции да действаш спрямо Турция. Със санкции не се действа срещу такава голяма сила", заяви Тома Томов.

Той предполага, че Турция ще направи по-малка операция - на фронт 70-80 мили:

"Те като че ли по цялата граница се движат. Не знам доколко тези неща са премислени и кога ще спрат, защото ако се изправят срещу тях сирийски войски, конфликтът ще се увеличи много".

България - в зоната на спокойствие

България има привилегированата роля да е все пак в зоната на спокойствието, каза още Тома Томов. Той обаче подчерта, че Черно море се превръща във военна зона.

"Нещата не са добри точно на нашите граници, макар че засега имаме още малко привидно спокойствие".

По-добре Турция да е в ЕС

Относно заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне над 3 милиона бежанци към Европа, Тома Томов коментира:

"Турската икономика е изцяло зависима от ЕС. Аз лично бих предпочел Турция да е член на ЕС и нямаше да имаме тези проблеми, но вероятно това ще стане при следващото политическо поколение - след Ердоган. Турция е по-добре да е в ЕС, отколкото да прави всеки ден такива проблеми на Европа".

Тръмп няма да го импийчнат

Журналистът се съмнява в успеха на започнатата процедура за импийчмънт на американския президент.

"Няма да го импийчнат. Тепърва има да се разнищва украинското дело и ще се види, че Тръмп съвършено нормално е искал да се разследва тази работа. Не виждам как от това нещо ще оцелее кандидатът за президент Джо Байдън и не виждам как Тръмп ще бъде импийчнат".