"Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си". Тези думи на френския политик и гастроном Жан Антелм Брия-Саварен изречени преди 100 години, може и да имат отношение към социалните разделения и принадлежащите към тях кулинарни специфики, но изтънченият френски маниер намира и чисто практическо приложение в създадените по това време "гурме" храни, и това приложение е в здравословните ползи за организма.

Гурме не означава минималистични кулинарни произведения на изкуството в чиния, а прецизен подбор на чисти хранителни продукти и техники за готвене, съчетани с изтънчено вкусово разнообразие, което в една порция внася оптималното количество необходими хранителни вещества, при това правилно балансирани. Следователно, гурме е всичко, което е качествено като продукти, здравословно съчетано и приготвено по щадящ за храната и организма начин.

Защо това е важно? Защото хората, които се хранят балансирано и пълноценно, са по-здрави, изглеждат по-млади и имат по-бистър ум. Тези качества някога, по времето на мосю Саварен, са били високо ценени.

Днес, културата на бързата и предварително обработена храна създаде погрешно отношение към процеса и смисъла на храненето, и повече от всякога става трудно да се обясни на един пациент, че хранителния му режим е част от болестта му. Обикновено хората си искат хапчето и... пицата, и ако с първото са готови да направят компромис, като да го захвърлят, когато решат, че вече се чувстват по-добре, то компромис с вредните хранителни навици много по-рядко се прави.

Ние наистина сме това, което ядем.

Представете си една съвършена машина, която, за да работи, трябва да бъде поддържана с висококачествени продукти - гориво, охладителни течности, масло, антифриз,... които имат точно определени индикации и липса на примеси. Само че вие слагате думата течност под общ знаменател и започвате да пълните определените за това места с каквото ви хрумне - дъждовна вода, олио, разтворители, обезмаслители... Машината блокира. Точно това се случва и с телата ни, но далеч по-бавно.

Хранителната индустрия произвежда заместители на всичко важно за организма ни, при това на по-ниска цена и с доста по-добър от натуралния вкус. Не, никой не желае да ни разболява умишлено! Просто хората правят бизнес, обличат го в цветна реклама и печелят пари. Агенцията по храните има минимални изисквания за количеството вредни съставки или изисква имитационните продукти да бъдат отбелязани. Това, което не виждаме обаче е съдържанието на приготвените храни в местата за бързо хранене и в ресторантите. А и понеже сме забързани и рядко приготвяме храната си с чисти продукти, много често се успокояваме, че от едно хранене нищо няма да ни стане. Едно днес, едно утре,... докато организмът ни развие зависимост към вкуса на тези храни и бързия засищащ ефект.

Натрупани вреди от неправилното хранене

Затлъстяването не е единствения проблем, пред който са изправени модерните страни. Ранното навлизане в менопауза, намаления фертилитет, хронични бъбречни заболявания, хипертония, атеросклероза, ранни инфаркти, инсулти, онкологични и автоимунни заболявания, слаб имунитет и чести инфекциозни заболявания, ранна остеопороза и дегенеративни костно-ставни заболявания, когнитивни нарушения и дементни състояния, дори силна тревожност и депресия - всичко това е комбинация от фактори и лош хранителен режим. От друга страна, правилното хранене може да намали риска от подобни здравословни проблеми и дори да регулира вече съществуващи такива. Но пак се връщаме в изходна позиция - когато проблемът е налице, колко хора са склонни да извършат въпросните промени и колко разчитат единствено на медикаментозната терапия?

Това, което всеки знае по принцип, но не осъзнава истински, е че оптималното здраве е тясно свързано с правилното хранене, което единствено гарантира достъпа до всички необходими хранителни елементи, които организмът използва за ежедневните си функции. Балансираното въвеждане на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали е от съществено значение за поддържането на хармония (хомеостаза) в организма. Здравословното хранене не само предоставя енергия за ежедневните активности, но и играе ключова роля в подпомагането на имунната система, предпазването от различни болести и поддържането на идеалното тегло, което само по себе си представлява липса на възпалителен процес.

В серия от материали ще разгледам как храната може да бъде лекарство и какви храни да се консумират и избягват при определени здравословни проблеми. Но преди това:

Каква е връзката между храната и здравето?

Физиологията на храненето има дълбоко въздействие върху функциите на органите и системите. Консумацията на разнообразни и богати на хранителни вещества продукти осигурява растежа, регенерацията и поддържането на клетките. Витамините и минералите играят ключова роля във възстановяването на тъканите и поддържането на стабилността на метаболизма. Електролитите поддържат правилната електро-комуникация между клетките.

Влиянието на храната върху имунната система също не трябва да се подценява - здравословното хранене предоставя необходимите антиоксиданти и хранителни вещества, които подпомагат организма в борбата с инфекции и заболявания. Освен това, правилното хранене е ключово и за поддържане на нормално тегло, а от там и проблеми, свързани със сърдечносъдовата система, бъбреците, костите и ставите, ендокринната система, централната и вегетативната нервна системи и др. Здравословният режим на хранене, съчетан с физическа активност, помага за контролиране на всички органи и системи в организма, защото тяхната функция е пряко свързана с количеството и качеството на хранителни вещества, постъпили от чревния пасаж в кръвта, и от там - до всяка клетка.

Храната като прогностичен фактор

Опитните и задълбочени медици и нутриционисти могат без проблем да прогнозират какви заболявания или болестни състояния може да развие човек единствено на база хранителния му режим. Диетите рядко са дългосрочно решение с позитивен ефект. Една диета може временно да изчисти някои от грешките, допуснати от вредните хранителни навици, но фактът, че това често са временни промени с драстични резултати, обрича цялото действие на неуспех. Навлизането в балансиран хранителен режим, съобразен със специфичните нужди на индивидуалния човек, според наличната му патология или за предотвратяване на такава, която би могла наследствено да се придобие, е по-сложната задача, защото е свързана с разбирането и осъзнаването на важността на храненето. Да добиеш идеята, че ти си като една рохка земя, която трябва да поддържа цялото видово равновесие на флора и фауна, и която ти решаваш с какво да ториш и колко да напояваш, е огромна отговорност. Отговорност за собственото здраве и за потенциала, който всеки от нас може да развие пълноценно, лишен от хронични заболявания, с високо качество на живот и здрав дух.

В следващ материал по темата ще се спра на функционалните храни, тяхната роля и приложението им в терапевтичен контекст.