Предложението за кабинет и програма на Слави Трифонов е за антиправителство, антипрограма и ще събере антиоценки. ГЕРБ се свиват в своето ядро и се бесепеизират. БСП се превръща в малка организация от брокерски тип. "Демократична България" достигат тавана на своите гласове. Това заяви в интервю за Dir.bg политическият анализатор Страхил Делийски. Той подчерта, че не вижда абсолютно никакъв ценностен принципно политически аргумент ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" да не подкрепят този кабинет.

- Как ще коментирате изненадващия ход на Слави Трифонов да предложи състав на Министерски съвет, без да е преговарял с други политически сили? 

- Политологично става все по-трудно да се коментира Трифонов, но има смисъл неговото поведение, ако разберем каква е неговата представа за политическия свят. Той е антисистемен, антиелитен, антиинституционален, изобщо антиполитически. В този смисъл политическата деструктивност като че ли бележи неговото поведение. Аз само през това бих могъл да оценя този ход. Това е едно антиправителство, антипрограма, което трябва да събере антиоценки. Мисля си, че това ще бъде постигнато. 

- С отказа си от преговори за евентуална коалиция Трифонов декларира, че "не раздава порции", но въпреки това противниците му говорят за задкулисие. 

- Защо да е на задкулисието? Какво задкулисно има в това правителство? Тук е много ясно - да сложиш Николай Василев като предложение за министър-председател е много ясна оферта. Знае се на какъв тип ценности е носител Николай Василев. Знае се от какво политическо семейство произтича. Знае се каква е идеята му за икономическото развитие на страната. Няма никакво задкулисие. Щеше да е задкулисно, ако беше сложена някаква друга фигура, за която не е изключително ясно и предкулисно какво може да очакваме. Той е от бившето НДСВ, близък с ДПС, не е чужд на определени икономически лобистки кръгове и това не е тайна в крайна сметка. Така че аз не виждам някакво задкулисие, то е толкова открито заявката чрез този състав на кабинет, че по-открито едва ли може да бъде. С това се казва, че нищо няма да се промени. Особено към настоящите икономически и политически елити това е много добронамерен кабинет. 

- Как оценявате проектокабинета? Почти наполовина жени, включително военен министър, образовани в елитни университети полиглоти, неопетнени политически експерти. 

- Чудесно. Ако бяхме 1999 - 2000 година, онова което беше наречено програма и състав на Министерски съвет, щеше да звучи адекватно. Защото юпита, приватизации, концесии, Николай Василев, това са понятия отпреди 20 години. Основната промяна, която Трифонов предлага, е промяна на политическото време. Ние просто се връщаме по някаква причина 20 години назад, което не е лошо, нали всички сме били по-млади тогава. Странното е, че това бива продавано на публиката като идея за промяна. И за да разберем как е възможен такъв парадокс, трябва да разбираме Трифонов през някаква представа през деструктивност и за антиполитика. 

- Как бихте коментирали това, че ГЕРБ загуби около 170 хил. гласа само за 3 месеца? Бойко Борисов поиска днес оставката на ЦИК, отправи обвинения в манипулации.

- ГЕРБ електорално вече се свиват в своето ядро. И аз в обозримо бъдеще не виждам никаква перспектива те да излязат извън това ядро. Особено по начина, по който се държат. Ролята на жертвата, в която Борисов е влязъл, може би му отива, защото той явно много си я харесва. Но тя, съм убеден, че не се приема от огромната част от политическата публика, с изключение на онези, които си направиха селфита с него по време на кампанията. Тази роля поразително прилича на ролята, която бе приела Корнелия Нинова преди известно време. Нея също някой я гонеше, биеше, репресираше и т.н. Аз това го тълкувам като един процес, който започна неотдавна и продължава - процесът е бесепизация на ГЕРБ. Част от този процес е и фактът, че ГЕРБ се превърнаха в най-мразената партия в България и изместиха БСП от тази позиция. Така че имаме ясен процес на бесепеизация при ГЕРБ - и като играни роли, и като позиция в политическата система. Да видим това докъде ще стигне. 

- След провала на предишните избори сега БСП губи още над 100 000 гласа. Защо според Корнелия Нинова въпреки това оставката й не стои на дневен ред? 

- Ако ГЕРБ се бесепеизира, при БСП, откакто Нинова е на власт, има един процес на герберизация, като стил на поведение, начин на мислене, на ценности, ако щете. Както ГЕРБ няма да се превърнат в БСП, така и БСП няма да се превърне в ГЕРБ. Това, което се случва, е, че БСП се превръща по силата на тези процеси и вероятно по волята на нейния председател и хората около нея, в една малка организация от брокерски тип, чиято основна цел е да брокерства при формирането на власт, а не да поеме отговорност за големи политически цели и трансформации. Това е много видимият път на БСП през последните години и вероятно естественият път на партията под това ръководство. Не знам дали не е и желаният път, това е големият въпрос. Може би членовете на БСП трябва да попитат г-жа Нинова, честно да им каже тя - как вижда партията. Ние нямаме такъв отговор. И аз затова предполагам, че това е стратегията. Ако е това, тя е успешно изпълнена - да се превърне в малка брокерска организация. 

- "Демократична България" дърпа напред, като влиза с повече депутати в парламента. Какво е бъдещето й?

- Със сигурност те са коалицията, която спечели от тези избори, не много, сякаш това е усещането сред лидерите и симпатизантите. Малко над резултата от предишните избори, но все пак има растеж. И това е похвално. Те успяха да излязат извън София и бяха на терен в провинцията. Това е също похвално. Но струва ми се, че наближават, ако и не са го стигнали, тавана от гласове, които могат да получат. Бяха силно мобилизирани, отвориха прилична периферия. Но според мен с образа, който търсят, с програмата, която предлагат, ако щете със самопретенцията, самочувствието, самоогледаността, усещането за изключителност, което лъха от тях, струва ми се, че са много близо до електоралния си таван. Но така или иначе самочувствието им е пораснало, и то с право, и те ще бъдат много внимателни със своите политически ходове, за да не повтарят грешките от миналото си.  

- Партиите на протеста приемат меко казано хладно проектокабинета на "Има такъв народ", а Слави Трифонов категорично отказва подкрепа от партиите на статуквото. Отиваме ли към трети поредни парламентарни избори? 

- Как така няма да приеме подкрепа?! Той очевидно ще внесе за гласуване проектокабинет, щом е готов, ако се стигне до там. Това е логиката. След като този проектокабинет влезе в пленарна зала да се гласува, тогава всеки, който иска, може да го подкрепи, може и да не го подкрепи. Ако някоя партия го подкрепи, няма институционален инструмент, с който той да откаже подкрепа, когато са влезли в процедура на гласуване. То ще бъде отново антиполитическо. По отношение на политиките, ценностите и лицата, този кабинет е много близък до сърцата и умовете и на ГЕРБ, и на ДПС. Аз не виждам абсолютно никакъв проблем, никакъв ценностен принципно политически аргумент, ГЕРБ и ДПС да не подкрепят този кабинет, а дори и "Демократична България". Политиката няма да е далеч от техните ценности и принципи.